Sinuciderea identitatii virtuale

Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 23:57
1980 citiri
Sinuciderea identitatii virtuale

Daca te-ai saturat de retelele sociale si vrei sa te intorci rapid la viata reala, la vremea in care prietenii erau oamenii de langa tine, nu cei care te bombardeaza zilnic cu mesaje electronice, tot ce ai de facut este sa apesi butonul unei noi masinarii infernale ce iti va sterge definitiv identitatea virtuala.

Ruperea prieteniilor virtuale nu a fost niciodata mai usoara, pana la aparitia Web 2.0 Suicide Machine, cosmarul retelelor sociale de orice fel si ultima scapare a celor care s-au saturat de viata virtuala.

Site-ul olandez SuicideMachine.org a fost lansat pe 19 decembrie 2009, la Rotterdam, pentru a veni in ajutorul utilizatorilor de Twitter, Facebook, Linkedin sau MySpace, care s-au saturat de conturile lor si vor sa paraseasca lumea Internetului, fara a mai lasa vreo urma.

La doar o luna de la lansare, ingerul mortii virtuale a secerat peste 1.400 de identitati virtuale, a rupt cu brutalitate peste 94.000 de prietenii electronice si a trimis pe apa Sambetei 285.000 de mesaje pe Twitter.

Fondatorii site-ului sustin ca stergerea manuala a contului detinut pe o retea sociala si ruperea oricaror legaturi cu ceilalti utilizatori dureaza, in medie, 9 ore si 35 de minute, in timp ce SuicideMachine poate face acelasi lucru in 52 de minute.

In final, aplicatia produce un schelet virtual, un profil complet gol ce afiseaza numai un mesaj de adio pe site-ul calaului virtual, optiune foarte apreciata de utilizatorii care vor sa-si ia adio de la lumea online.

De asemenea, in timp ce inchiderea manuala a unui cont presupune doar inactivarea informatiilor, nu si stergerea lor, SuicideMachine poate sterge definitiv orice urma a activitatii tale elctronice intr-o retea sociala.

Site-ul s-a bucurat de un succes atat de mare in randul internautilor, incat serverele masinariei infernale sunt in clipa de fata suprasolicitate, iar cateva mii de oameni isi asteapta in fiecare clipa randul la despartirea de mediul online.

Cu toate acestea, nu toata lumea priveste cu ochi buni noua inventie, cu atat mai putin retelele sociale, care se confrunta pentru prima data in istorie cu un val de sinucideri virtuale in masa.

Intr-o scrisoare oficiala adresata fondatorilor SuicideMachine, reprezentantii Facebook cer sistarea imediata a activitatii site-ului, motivand ca acesta incalca intimitatea utilizatorilor.

Mai mult, Facebook a luat rapid si decizia de a bloca accesul aplicatiei sinucigase la retea, insa programatorii din Rotterdam nu se lasa si spun ca vor gasi un mod de a-i ajuta din nou pe cei care vor sa dispara automat de pe Facebook.

Walter Langelaar, unul dintre fondatorii site-ului, sustine insa ca nu poate fi vorba despre asa ceva, din moment ce utilizatorii isi introduc de bunavoie si in deplina cunostinta de cauza numele si parola contului, pentru ca acesta sa poata fi sters.

Reprezentantii LinkedIn, MySpace si Twitter nu au exprimat, pana acum, o pozitie oficiala, insa devine tot mai clar ca succesul SuicideMachine nu este deloc pe placul retelelor sociale, care se tem mai mult de amploarea pe care ar putea sa o ia acest fenomen, decat de stergerea catorva sute de conturi, raportata la o piata de sute de milioane de utilizatori.

Cu toate acestea, internautii din lumea intreaga sunt incantati de aparitia site-ului, iar criticile pozitive aparute in publicatii ca The Los Angeles Times, The Guardian sau Ziare.com, arata ca sfarsitul oferit de Web 2.0 SuicideMachine se afla abia la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#facebook, #twitter, #myspace, #retea sociala , #stiri Facebook