Soarta unei natiuni, decisa pe WEB

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 12:10
1981 citiri
Soarta unei natiuni, decisa pe WEB

Internetul a fost motorul care a pornit "rotitele" revolutiei in Egipt si in Libia. In epoca Facebook, soarta natiunilor poate fi decisa pe internet la fel de bine ca din sediile marilor institutii guvernamentale.

Analistii internationali se intreaba acum daca puterea retelelor sociale este destul de mare pentru a pune la pamant moneda euro.

Un lucru este cert - internetul nu poate face toate aceste lucruri de unul singur. In cazul Egiptului si al Tunisiei, sistemele de guvernare autoritare si corupte au creat nemultumiri, iar retele de socializare le-au amplificat. Formula revolutiei este simpla: cetateni nemultumiti plus retele sociale.

Euro s-a nascut avand la baza multe sperante si obiective nobile.

Unul dintre principalele obiective a fost acela de a facilita comertul intre membrii zonei euro, lucru pe care l-a si facut.

Un alt obiectiv a fost acela de a deveni o moneda utilizata la scara larga, ceea ce s-a si intamplat.  In prezent, euro este a doua cea mai mare moneda din lume.

Un al treilea obiectiv pe care l-a avut moneda europeana a fost de a impune disciplina fiscala intre membrii sai si de a restrange cheltuielile guvernelor iresponsabile.

Problemele actuale cu care se confrunta Grecia, Portugalia,Irlanda, Spania sau Italia pot fi usor amplificate cu ajutorul internetului, iar asta ar duce cu siguranta “mutilarea” monedei euro.

Euro poate servi interesele tuturor tarilor care il adopta numai in cazul in care economiile lor sunt similare.

Sistemele monetare actioneaza ca termostate economice - daca nu sunt stabilite la temperatura potrivita, apar probleme.

In opinia economistilor internationali, o moneda care functioneaza bine pentru Germania nu poate satisface si nevoile Greciei.

De exemplu, deficitul bugetar al Greciei a fost de aproximativ 10,5% din PIB in 2010, in timp ce deficitul Germaniei a fost de doar 3%.

Economia Germaniei este una din cele mai puternice economii  din zona euro, la momentul actual, in timp ce Grecia abia se tine "pe picioare".

Marile puteri din zona euro au pus Greciei camasa de forta pentru a o constringe sa-si aduca economia mai aproape de cea a Germaniei.

Grecia trebuie sa reduca cheltuielile guvernamentale pentru a reduce deficitele bugetare, trebuie sa taie salariile astfel incat sa poata concura pe pietele mondiale, trebuie sa mareasca impozitele dar si numarul disponibilizarilor.

Din pacate, datoria ramane stabila, in timp ce sursele de venit continua sa scada. Analistii atrag atentia asupra faptului ca actuala "camasa de forta" pe care o poarta statul elen poate avea succes doar daca cetatenii eleni vor accepta.

Aici intervine puterea web-ului.

E-mail-ul, Twitter, Facebook si sms-urile au in multe cazuri rolul dea "ajuta" la organizarea grevelor si a demonstratiilor civile.

O greseala a Guvernului poate fi amplificata de 100 de ori atunci cand videoclipurile de pe internet arata protestatari.

In prezent, liderii euro se concentreaza asupra unui singur lucru- de a atrage creditorii privati pentru a participa la salvarea Greciei.

In epoca Facebook, actualele probleme ale Greciei pot deveni mult mai grave decat sunt in realitate.

Internetul ar putea juca un rol important in scoaterea de la putere a Guvernului elen care incerca sa ajunga la un compromis cu conducatorii marilor puteri UE.

Revolta grecilor impotriva masurilor de austeritate luate de Guvern pentru a putea primi noua transa de bani de la FMI si UE s-ar putea transforma in-o revolutie asemanatoare cu cea din lumea araba, spun analistii.

Consecintele ar fi dramatice intrucat efectele s-ar putea raspandi in Grecia, Irlanda si Spania. In acest caz, moneda euro ar putea fi compromisa.

Intr-o lume conectata la internet, liderii de pe Facebook si Twitter pot deveni la fel de importanti ca si guvernatorii unor state.

Prin urmare, analistii recomanda marilor puteri UE sa acorde o atentie sporita cetatenilor din lumea virtuala.

In epoca Facebook, internetul poate decide soarta euro, nu bancherii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#internet, #retele sociale, #revolte, #greve, #criza grecia, #euro, #web , #stiri Facebook