Ti-e frica de internet? Vezi cele mai simple reguli de securitate

Luni, 30 Mai 2011, ora 15:11
3283 citiri
Ti-e frica de internet? Vezi cele mai simple reguli de securitate

Sa-ti protejezi intimitatea pe internet pare o misiune foarte complicata, dar exista cateva lucruri pe care le poti face cu un singur click. Vezi care sunt cele mai simple modalitati de a te proteja online!

Sa ai grija in continuu de datele personale de pe internet iti poate consuma foarte mult timp.

Business Insider a selectat cele mai simple si mai eficiente trucuri pe care oricine ar trebui sa le foloseasca pentru a-si asigura o cat mai buna protectie a intimitatii online. Fie ca vrei doar sa nu mai primesti spam in inbox, fie ca esti un internaut impatimit, aceste sfaturi iti vor da mai multa siguranta. Nu ai nevoie decat de un click.

Nu-ti conecta GPS-ul la Facebook

Daca nu tii neaparat sa stie toata lumea unde te afli in fiecare secunda a zilei, trebuie sa te asiguri ca nu ai aplicatii care-ti transmit traseele pe internet. De obicei, acest lucru este foarte simplu: nu folosi servicii precum Foursquare, dezactiveaza-ti Facebook Places, etc. Dar nu ignora cele mai banale lucruri, cum ar fi tasta "Home" din smartphone sau sistemul de navigare, care pot sa-ti aduca hotii exact la usa.

Foloseste o zi de nastere falsa cand te inscrii pe web

Majoritatea informatiilor pe care ti le cer site-urile in momentul in care iti creezi un cont sunt inutile, iar cateodata chiar periculoase. Hotii de identitate pot sa-ti provoace foarte multe daune doar cu ajutorul datei tale de nastere.

Asigura-te ca nu iti postezi data completa de nastere pe niciun site public, cum ar fi Facebook.

Evita reclamele enervante

Sunt anumite site-uri care te vor bombarda cu reclame personalizate pentru femei si barbati. Asa ca, atunci cand te inregistrezi pe un site, poti bifa sexul care crezi ca te va feri de reclamele enervante.

Foloseste HTTPS (conexiune protejata) ori de cate ori poti

HTTPS este o cale foarte usoara de a-si pastra siguranta pe internet, iar multe servicii o vor folosi automat daca faci cateva setari simple. Poti sa activezi aceasta optiune pe Facebook, Twitter si Gmail bifand doar o casuta.

Foloseste AdBlock, chiar daca nu blochezi reclamele

Este posibil sa fi auzit multe despre extensii cum ar fi AdBlock Plus, dar le-ai ignorat deoarece iti doresti sa ajuti site-urile pe care intri. Oricum, extensiile AdBlock sunt unelte de securitoate excelente, chiar daca nu cauti sa blochezi reclamele.

Pot sa-ti ofere protectie impotriva malware-ului si chiar sa impiedice diverse site-uri sa-ti redirectioneze datele de pe Facebook. Tot ce ai nevoie sunt cateva filtre simple pentru a mai pune o caramida in zidul de protectie.

Scuteste-te de enervanta mesagerie instant

Nu exista ceva mai enervant decat sa fii asaltat pe messenger de persoane cu care nu vrei sa vorbesti. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti tine mesageria instanta privata. Permite-le doar prietenilor sa te vada, fa-ti un calendar cu perioadele in care apari invizibil, sau arata-ti statusul online doar prietenilor de pe Facebook pe care chiar ii placi.

Foloseste o adresa de e-mail de rezerva pentru a scapa de spam

Una dintre cele mai bune cai de a scapa de spam-ul din inbox este sa folosesti o adresa de mail de rezerva atunci cand te inregistrezi pe diverse site-uri. Daca vizitezi un site care iti cere o adresa de mail, dar nu-ti ofera si foarte multa incredere, poti folosi servicii cum ar fi Trashmail sau "10 Minute Mail" pentru o adresa temporara. Aceasta iti va permite sa primesti mailul de confirmare si sa ignori spamul care, cu siguranta, va fi trimis pe viitor.

Alege-ti parole sigure si usor de amintit

Cea mai sigura parola este cea pe care ti-o poti aminti, dar exista o gramada de trucuri pentru a crea parole usor de tinut minte, fara a fi si usor de ghicit. Printre acestea s-ar numara folosirea dictionarului pentru a gasi o parola sau folosirea parolelor formate din mai multe cuvinte. Chiar simpla folosire a unui spatiu poate face parola mai greu de spart.

Ai grija la intrebarile de securitate

Parolele sigure sunt foarte importante, dar sunt total nefolositoare daca oricine poate raspunde la intrebarile tale de securitate. In loc sa alegi una dintre intrebarile traditionale, poti alege sa-ti creezi propriile intrebari. Mai mult, poti folosi o asociere de cuvinte usor de amintit de catre tine, dar dificila pentru alti.

#securitate online, #intimitate, #securitate internet, #parole internet, #messenger, #facebook , #stiri Facebook