Un necunoscut revendica 84% din veniturile Facebook

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 00:09
1687 citiri
Un necunoscut revendica 84% din veniturile Facebook

Un barbat necunoscut, care afirma ca a avut relatii profesionale cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, revendica 84% din toate veniturile site-ului, pe baza unui contract semnat in 2003, potrivit Mediafax. 

Paul Ceglia, cel care a depus plangerea in instanta, afirma ca, potrivit termenilor unui contract semnat cu Zuckerberg in urma cu sapte ani, cand fondatorul Facebook era student la Harvard, 84% din toate veniturile realizate de reteaua de socializare din aprilie 2003 si pana in prezent ii revin lui.

Plangerea a fost depusa pe 30 iunie la un tribunal din New York, inainte ca dosarul sa fie transferat justitiei federale, la cererea lui Zuckerberg. "Noi credem ca aceste acuze sunt total lipsite de fundament si noi le vom combate", a declarat un purtator de cuvant al Facebook.

Potrivit documentelor din dosar, pe 28 aprilie 2003, cu circa un an inainte de lansarea Facebook, Zuckerberg si-ar fi luat angajamentul, prin contract, sa plateasca mii de dolari in schimbul dezvoltarii, inainte de 1 ianuarie 2004, a unui site care purta numele The face book.

Potrivit lui Ceglia, ale carui legaturi cu Zuckerberg nu au fost inca stabilite, contractul prevedea ca el sa primeasca 1% din valoarea acestuia pentru fiecare zi de intarziere, dupa data limita de 1 ianuarie 2004, iar Facebook a inceput sa functioneze abia pe 4 februarie 2004, adica 34 de zile mai tarziu decat termenul stabilit.

Potrivit unei carti aparute recent despre originile Facebook, Mark Zuckerberg a inceput sa lucreze la site-urile premergatoare lansarii retelei sociale in septembrie 2003, iar domeniul "facebook.com" a fost inregistrat in ianuarie 2004.

Miza acestui proces este foarte mare pentru Ceglia, dat fiind ca in vara trecuta, compania Facebook a fost evaluata la 6,4 miliarde de dolari.

Totusi, credibilitatea lui Ceglia ar putea fi pusa la indoiala, in circumstantele in care, anul trecut, a fost acuzat de un tribunal din New York ca ar fi orchestrat o frauda care i-a adus 200.000 de dolari.

Un purtator de cuvant al Facebook a precizat ca prin decizia unei curti de justitie din New York, Facebook nu are voie sa faca tranzactii pana cand acest dosar nu va fi solutionat. 

#facebook, #mark zuckerberg , #stiri Facebook