Unul dintre fondatorii Facebook renunta la cetatenia americana

Sambata, 12 Mai 2012, ora 16:25
2375 citiri
Unul dintre fondatorii Facebook renunta la cetatenia americana

Eduardo Saverin, unul dintre fondatorii Facebook, a renuntat la cetatenia americana pentru a scapa de impozitele mari din Statele Unite ale Americii.

Eduardo Saverin, unul dintre fondatorii Facebook, a renuntat la cetatenia americana cu cateva zile inainte de listarea la bursa a retelei de socializare, fapt ce ii va permite sa economiseasca sume importante datorate ca impozite, potrivit registrului fiscal al Statelor Unite, scrie Bloomberg.com.

Numele lui Saverin, de origine braziliana, dar care traieste la Singapore, figureaza pe lista persoanelor care au renuntat la cetatenia americana, data publicitatii de FISC pe 30 aprilie.

Decizia intervine cu cateva zile inainte de introducerea la bursa a Facebook, ce urmeaza sa aiba loc la 18 mai si care ar situa valoarea firmei detinute de Mark Zuckerberg la o cota intre 70 si 87,5 miliarde de dolari.

Listarea Facebook este asteptata vinerea viitoare, iar ultimele evaluari ale valorii de piata s-au oprit la 96 de miliarde de dolari. Unul dintre purtatorii sai de cuvant, Tom Goodman, a negat speculatia potrivit careia Saverin a renuntat la cetatenie pentru a evita taxele. "Lucram de foarte mult timp impreuna si niciodata nu am vorbit despre asta", a declarat Goodman pentru CNBC.

In varsta de 30 de ani, Eduardo Saverin nu ar mai detine decat 2%-4% din grup ca urmare a disputei cu Zuckerberg, dezvaluita in pelicula "The Social Netwok" (Reteaua de socializare). Potrivit site-ului "Who Owns Facebook?", partea sa ar reprezenta, totusi, aproximativ 3,4 miliarde de dolari.

Saverin (30 de ani) s-a nascut in Brazilia, dar in 1992 s-a mutat in SUA si a castigat cetatenia americana in anul 1998. Numele lui Saverin a fost publicat la finalul lunii aprilie pe lista oficiala care anunta persoanele ce aleg sa renunte la cetatenie.

Totusi, Goodman a declarat pentru CNBC ca Saverin a renuntat la cetatenie in septembrie 2011. "El inca are radacini puternice in Brazilia si este pasionat nu numai de tara lui de origine, ci si de SUA. Eduardo considera ca este mult mai practic sa devina cetatean rezident al Singapore, de vreme ce intentioneaza sa traiasca acolo pentru o perioada nedeterminata", a mai precizat Goodman.

Potrivit acestuia, Saverin a investit in companii asiatice, americane si europene si planuieste sa investeasca in companii care vor sa intre pe pietele asiatice. "In aceste conditii, este mult mai util pentru el sa foloseasca Singapore drept noua lui acasa".

Eduardo Saverin se afla pe locul 224 in topul Forbes al celor mai bogati americani si va fi exclus de pe lista revistei americane in urma acestei decizii.

Cetatenii americani sunt impozitati pe ansamblul veniturilor globale obtinute, chiar daca nu traiesc in Statele Unite. La Singapore, Saverin ar scapa in mare parte de aceste impozite, deoarece acest stat-oras insular nu taxeaza veniturile de origine straina.

#Eduardo Saverin, #listare facebook, #investitii financiare, #taxe si impozite SUA, #topul celor mai bogati americani , #stiri Facebook