Arhiva Nationala de Filme lanseaza un maraton cinematografic de filme restaurate

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 09:45
2347 citiri
Arhiva Nationala de Filme lanseaza un maraton cinematografic de filme restaurate

Lungmetrajul "Directorul nostru", realizat de Jean Georgescu in 1955, va fi proiectat, luni, la Sala Eforie a Cinematecii Romane din Bucuresti, intr-o versiune restaurata digital de Arhiva Nationala de Filme (ANF).

Proiectia de luni deschide o noua serie de evenimente initiata de ANF, "Capodopere restaurate", informeaza un comunicat remis Mediafax.

Anul acesta s-au implinit, pe 12 februarie, 110 ani de la nasterea lui Jean Georgescu si, pe 8 aprilie, 20 de ani de la moartea acestui regizor, scenarist si actor, unul dintre cei mai importanti cineasti din istoria filmului romanesc.

Aspru criticat la lansare, pentru acuratetea cu care ironiza moravurile epocii sale, "Directorul nostru" este considerat in prezent una dintre cele mai importante productii cinematografice romanesti din toate timpurile.

Comedia satirica, in regia lui Jean Georgescu, ii are in distributie pe Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Misu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Calinescu si Olga Tudorache.

"Primul film cu adevarat disident al cinematografiei romanesti (...). Sub pretextul unei intrigi benigne, el reflecta alienarea maligna a veteranilor care si-au pus idealurile la naftalina si recurg la cochilia vechilor lozinci doar cat sa se mentina la putere. Un tandem memorabil fac Giugaru, cu rascoliri greoaie de constiinta, si Birlic, incercand sa-si inteleaga rolul si locul in intriga ce se tese, poate cel mai uman portret satiric pe care l-a zugravit in activitatea sa cinematografica", scria criticul de film Tudor Caranfil in "Dictionar universal de filme".

Accesul publicului la eveniment este liber, in limita locurilor disponibile.

#filme Arhiva Nationala de Film, #filme restaurate, #proiectie filme restaurate , #Cinematografie