Au inceput inscrierile pentru cea de-a opta editie a premiilor Gopo

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 12:56
1282 citiri
Au inceput inscrierile pentru cea de-a opta editie a premiilor Gopo

Inscrierile pentru cea de-a opta editie a premiilor Gopo, un eveniment care recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei romanesti si care va avea loc pe 24 martie, au inceput si se vor incheia pe 5 februarie.

Urmand modelul celebrelor gale din cinematografia europeana, precum Goya, Cesar si BAFTA, premiile Gopo reprezinta cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului romanesc. De-a lungul celor sapte editii ale galei premiilor Gopo, profesionisti din toate domeniile cinematografiei autohtone au fost recompensati pentru performantele lor.

In 2013, cu "Toata lumea din familia noastra", Radu Jude si-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu (Radu Jude si Corina Sabau), iar actorii din distributie au obtinut premii pentru interpretare - Serban Pavlu, Gabriel Spahiu si Mihaela Sirbu.

Inscrierile pentru cea de-a opta editie a premiilor Gopo vor avea loc in perioada 24 ianuarie - 5 februarie. Eligibile pentru a fi jurizate si nominalizate la premiile Gopo 2014 sunt lungmetrajele si scurtmetrajele romanesti sau realizate in coproductie cu participare majoritar romaneasca care au avut premiera pe marile si micile ecrane din Romania si in festivaluri competitive (nationale sau internationale) in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013.

Conform regulamentului premiilor Gopo, toate lungmetrajele de fictiune si documentarele care au beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica (in sali de cinema, cu acces pe baza de bilet) vor fi luate in considerare de juriul de preselectie. Organizatorii vor solicita producatorilor completarea unei fise tehnice pentru a asigura acuratetea informatiilor vehiculate in procesul de jurizare si nominalizare, precum si o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizari.

In cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile "cel mai bun scurtmetraj", respectiv "cel mai bun documentar", inscrierea de catre producatori este obligatorie pentru ca acestea sa fie luate in calcul de juriul care va decide nominalizarile. Pentru fiecare film inscris se vor trimite fisa tehnica completa si cate 11 DVD-uri pentru membrii juriului de nominalizari, prin posta sau curier, in plic inchis, cu mentiunea "Preselectie Premiile Gopo", pe adresa Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), in atentia lui Andrei Agudaru (coordonator de productie al premiilor Gopo).

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie alcatuit in acest an din 11 profesionisti ai domeniului: regizorul Constantin Popescu, actrita Dorotheea Petre, producatorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavila, scenarista Andreea Valean si criticii de film Bujor Ripeanu, Marilena Iliesiu, Ruxandra Grecu, Irina Trocan, Raluca Bugnar si Catalin Olaru.

Dupa anuntul nominalizarilor, cu o luna inaintea galei, peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Gopo au demarat inca din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala premiilor Gopo 2014 este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) si Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premi Gopo, #inscrieri premii Gopo, #producatori filme, #cinematografe Romania , #Cinematografie