Filmele romanesti ajung la festivalul Human Rights Film Days din Turcia

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 09:26
1168 citiri
Filmele romanesti ajung la festivalul Human Rights Film Days din Turcia

Festivalul Human Rights Film Days se va deschide oficial marti, la Ankara, in cadrul sau cinematografia romaneasca urmand sa fie reprezentata de filmele "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu, si "Muzica in sange", in regia luiAlexandru Mavrodineanu. Festivalul va avea loc in perioada 6-15 decembrie in opt orase din Turcia: Ankara, Istanbul, Izmir, Bursa, Eskisehir, Sinop, Trabzon si Diyarbakir.

Filmul "Dupa dealuri" a primit numeroase premii internationale, cele mai importante dintre acestea fiind Premiul pentru cel mai bun scenariu si Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru Cristina Flutur si Cosmina Stratan, premii obtinute la Festivalul de la Cannes 2012. 'Muzica in sange' a primit in anul 2010 Premiul publicului pentru scurt metraj la Festival on Wheels, festival ce se desfasoara anual in diferite orase din Turcia, precum si alte premii internationale.

Actrita Cristina Flutur va fi prezenta la festival si va participa la sectiuni de Q&A dupa cele doua proiectii din Istanbul ale filmului "Dupa dealuri", ce vor avea loc pe 10 si 12 decembrie. De asemenea, actrita romanca va avea intalniri cu oameni din lumea filmului din Istanbul, producatori, regizori, actori, critici de film. Regizorul Alexandru Mavrodineanu va fi prezent in Izmir pentru proiectia filmului "Muzica in sange", programata pentru data de 14 decembrie. Dupa proiectie va avea loc o sesiune de Q&A si intalniri cu critici de film din Turcia. Participarea artistilor romani si difuzarea filmelor romanesti in cadrul festivalului este sprijinita de ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul - transmite ICR Istanbul.

Festivalul Human Rights Film Days este organizat de Delegatia Uniunii Europene in Turcia, ambasadele si consulatele tarilor membre UE si de clusterul EUNIC Turcia, retea din care face parte si Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" Istanbul. Organizat anual in luna decembrie pentru a marca Ziua internationala a drepturilor omului, festivalul se afla in acest an la editia a treia.

#Festival Human Rights Film Days, #film Dupa Dealuri, #film Muzica in sange, #festival de film Turcia , #Cinematografie