FOTO Cel mai vechi cinematograf din lume a fost redeschis in Franta

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:03
2539 citiri
FOTO Cel mai vechi cinematograf din lume a fost redeschis in Franta

Eden-Theatre, "cel mai vechi" cinematograf din lume, in care au fost proiectate in 1899 primele filme ale fratilor Lumiere, a fost renovat si va fi redeschis oficial, miercuri, in localitatea La Ciotat din sudul Frantei.

Cladirea, renovata integral dupa multi ani in care a fost inchisa, are de acum o fatada care si-a regasit aspectul initial, in ocru si mozaic, si se distinge pe fundalul marin al acestei comune balneare din sudul Frantei, aflata la o jumatate de ora de mers cu automobilul de orasul Marsilia, unde familia Lumiere venea sa isi petreaca vacantele la sfarsitul secolului al XIX-lea.

In acea cladire, pe 21 martie 1899, 250 de spectatori uimiti au descoperit primele filme realizate de Louis si Auguste Lumiere.

Evenimentul a avut loc la cel putin patru ani dupa "prima proiectie publica din istoria cinema-ului", in somptuoasa cladire construita de tatal lor, Antoine, un industrias din Lyon, la care au fost prezenti doar cativa oaspeti alesi pe spranceana, invitati "sa asiste la cateva experimente cinematografice".

Interiorul cinematografului

Data de 21 martie 1899 a devenit legendara si a facut din Eden-Theatre din La Ciotat "decanul de varsta" al salilor de cinema, pe masura ce "surorile" sale au disparut odata cu trecerea anilor. Eden-Theatre a scapat de acest destin tragic gratie determinarii de care au dat dovada cativa locuitori din La Ciotat.

Functionand atat ca sala de spectacole, unde au debutat pe scena celebrii Fernandel si Yves Montand, cat si ca sala de cinema, Eden-Theatre s-a confruntat in anii '80 cu numeroase dificultati: administratorul sau a fost asasinat de cativa raufacatori care au dorit sa fure incasarile, iar publicul a devenit tot mai putin numeros.

Primul cinematograf din lume a fost inchis in 1995

Micuta sala din sudul Frantei nu avut de ales si a fost nevoita sa se inchida, cu exceptia unei saptamani pe an, cand gazduia un festival dedicat primelor filme francofone din cinematografie. In 1995, sala a fost insa inchisa definitiv din motive de securitate.

A inceput atunci un veritabil "parcurs de combatant", pentru reabilitarea acestui teatru stravechi, inscris in patrimoniul monumentelor istorice franceze, relateaza Patrick Bore, primarul din La Ciotat. Oficialul francez a tinut sa salute rolul de "factor declansator" al marcii Marseille Provence 2013 (MP 2013). Orasul Marsilia, alaturi de imprejurimile sale, a fost desemnat de UE capitala culturala europeana in 2013.

Dupa lucrarile de renovare, care au costat aproximativ 6 milioane de euro, Eden-Theatre are in prezent alura unei cladiri tinere. Structura sa din lemn care statea sa se prabuseasca a fost intarita, mocheta de pe sol a fost inlocuita cu parchet din stejar negru, iar la etaj fotoliile din epoca au fost restaurate si isi asteapta spectatorii.

Cinematograful inainte de renovare

"In acest loc dragut care spune o poveste", arhitectul Andre Stern a pus la punct o scenografie care relateaza felul in care a fost realizata trecerea de la fotografie la imaginea animata.

La exterior, cladirea se transforma pe timpul noptii intr-o "locomotiva" - un omagiu adus filmului "L'arrive d'un train en gare de La Ciotat", al fratilor Lumiere, care a emotionat publicul in epoca -, iar pe fatada sa este proiectat un film despre cea de-a saptea arta.

Considerat un atu turistic pentru aceasta comuna franceza cu 35.000 de locuitori, a carei populatie se tripleaza pe timpul verii, cinematograful Eden-Theatre "nu va fi doar un mausoleu al istoriei cinematografiei", afirma Jean-François Chougnet, presedintele proiectului MP 2013, ci si un cinematograf independent, care va fi administrat de o companie privata.

Miza este introducerea acestui cinematograf patrimonial de 166 de locuri intr-un proiect cultural mai larg, sala putand fi utilizata ca instrument pedagogic pentru elevi, pentru proiectia unor filme restaurate si chiar pentru proiectii in cadrul unor festivaluri de profil.

#Eden Theatre Franta, #cel mai vechi cinematograf, #primul cinema din lume, #cinematograf frati Lumiere , #Cinematografie