Iata care sunt castigatorii premiilor editiei a 9-a Les Films de Cannes à Bucarest

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 13:09
4658 citiri
Iata care sunt castigatorii premiilor editiei a 9-a Les Films de Cannes à Bucarest
Foto: Ionut Dobre

Les Films de Cannes a Bucarest a adus pe marile ecrane, timp de 10 zile, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinemateca Union, CINETic si Grand Cinema&More din Baneasa Shopping City, in proiectii cu sali pline, filme premiate la Cannes, avanpremiere romanesti, retrospective de autor, Focus Mexic si proiectii speciale.

Duminica seara a avut loc gala de inchidere a editiei bucurestene 2018 a festivalului. Fondatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu, a anuntat pe scena premiile editiei cu numarul 9 a Les Films de Cannes a Bucarest. Acestea au fost:

Castigatorul competitiei Filminute, din cele 25 de filme selectate, este Roman Sinitsyn din Rusia, pentru filmul ONE.

Castigatorii sectiunii Une minute de vie, une minute de cinema - filme de un minut realizate de liceeni din trei licee bucurestene: Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", Colegiul National "Spiru Haret" si Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" - sunt: Snitel, Parizer - echipa formata din Matei Reu, David Mitran, Matei Cotimanis, Rutina / Break Free - echipa formata din: Arina Ciocan, Vlad Cojocaru, Iris Paun si Yala - Matei Bumbut.

Juriul Une minute de vie, une minute de cinema si Filminute a fost format din: Olivier Do Huu, sound designer si mixeur francez cu experienta de peste 25 de ani in cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent si consultant de scenariu, de finantare si de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, ofiter de presa al FILAF - Festival International du Livre d'Art et du Film din Perpignan (Franta).

Castigatorul celei de-a treia editii a sectiunii Work in Progress organizata de festival este Marius Olteanu, cu filmul Monsters. Premiul in valoare de 5.000 de euro a fost oferit de Orange Romania si inmanat pe scena de dl Yves Martin - Chief Marketing Officer al Orange Romania.

Filmul castigator al premiului publicului din sectiunea Aide a la distribution este 3 Faces, de regizorul iranian Jafar Panahi. Filmul va avea parte de un sprijin de distributie in valoare de 2.500 de euro, oferit de Asociatia Cinemascop. Premiul a fost anuntat de dna Helene Roos -Director al Institutului Francez din Romania si de Ioana Dragomirescu - Responsabil program Cinema Elvire Popesco.

Filmul castigator al premiului publicului din sectiunea Avanpremiere romanesti ale toamnei este Distanta dintre mine si mine, de Mona Nicoara si Dana Bunescu. Dl Bogdan Ficeac, Directorul General Dacin Sara, a prezentat premiul in valoare de 5.000 de euro oferit de Societatea de Gestiune Colectiva Dacin Sara, Asociatia Cinemascop si Agentia PiArt Vision. Premiul a fost ridicat de distribuitorii Catalin Anchidin si Ilinca Belciu (Rollercoaster PR).

In cadrul programului Managing Talents, cinci actori romani au fost selectionati sa participe in programul festivalului Kilkenny Subtitle Film Festival, unde vor intalni peste 80 de agenti de casting din intreaga lume. Este vorba despre: Bogdan Iancu, Alina Serban, Adrian Titieni, Cristina Flutur si Vlad Ivanov.

Les Films de Cannes a Bucarest a primit un premiu de la Fundatia 9 pentru organizarea Omagiului Lucian Pintilie. Premiul a fost inmanat pe scena de dna Corina Suteu, membra a consiliului director al Fundatiei 9 si de dna Anca Dragoi, director executiv al Fundatiei 9.

Seara s-a terminat cu proiectia in premiera a filmului Sunset, de Laszlo Nemes (Oscar pentru cel mai bun film strain pentru Son of Saul, 2016) . Regizorul a intrat pe skype la inceputul proiectiei pentru un scurt dialog cu publicul.

Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest este prezentat de Orange Romania, partener de traditie al evenimentului.

Sustinut de: BRD - Groupe Societe Generale

Masina oficiala a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurari, Silva, Apa Nova

Editia a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei, Primaria Municipiului Bucuresti, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, DACIN SARA, CREDIDAM.

Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Roman, Ambasada Mexicului in Romania, Hotel Mercure, Hotel Cismigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Libraria Kyralina, L'Atelier des Fetes.

Vazut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: TVR, Radio Romania Cultural, Adevarul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile si Nopti, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbana, Cinefan, Cineghid, FilmNewEurope, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI.

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

#Les Films de Cannes Bucarest 2018 , #Cinematografie