Lansat in cinematografele din Spania, filmul ''Pozitia copilului'' atrage laudele criticii de specialitate

Sambata, 24 Mai 2014, ora 08:56
1222 citiri
Lansat in cinematografele din Spania, filmul ''Pozitia copilului'' atrage laudele criticii de specialitate

In cazul in care credeti ca filmul poate reusi minunea de a va emotiona aproape pana la lacrimi, daca ganditi ca un film poate cuprinde adevarul dur al celor mai dramatice momente, daca vi se pare posibil ca o interpretare sa va poata emotiona si misca si sa va dezvaluie in acelasi timp lucruri despre sine, va sugeram sa vedeti aceasta drama romaneasca - ''Pozitia copilului'' (''Madre e hijo'' in spaniola), arata vineri televiziunea spaniola.

Filmul lui Calin Peter Netzer, cu interpretarea considerata magistrala a Luminitei Gheorghiu, a avut vineri premiera in cinematografele din Spania, iar importante publicatii culturale spaniole, precum suplimentele cotidienelor El Pais sau ABC, Hoy es arte sau La Vanguardia lauda inca o data cinematografia romana.

Cateva din motivele de lauda remarcate de televiziunea spaniola trebuie sa fi vazut juriul Festivalului de la Berlin, care i-a acordat filmului "Pozitia copilului" Ursul de Aur pentru cel mai bun film in 2013, iar victoria a fost consolidata si de premiul FIPRESCI al criticii internationale. Dincolo de responsabilitatea generala, regizorului Calin Peter Netzer trebuie sa-i atribuim meritul de a fi reusit sa-si istoriseasca povestea, arata televiziunea spaniola, cu camera nervoasa condusa de Andrei Butica, uneori incomod de urmat, dar care multiplica exponential tensiunea de pe ecran.

Ca in toate marile drame, punctul de plecare este un accident, printre ale carui cauze apare si stupiditatea omeneasca: excesul de viteza al unui sofer la volan provoaca moartea unui copil de 14 ani. Mama soferului pune stapanire pe scena si ia tot felul de masuri pentru a minimiza consecintele accidentului. Desi nu este indicat de titlul original, pelicula aprofundeaza magistral psihologia unei mame care s-ar putea incadra in clasa burgheziei instarite, dispuse sa faca orice pentru a-si apara fiul, chiar daca acesta a implinit deja 34 de ani.

Scenariul lui Razvan Radulescu, care a abordat deja tema mamelor dominante in "Felicia inainte de toate", constituie unul dintre elementele de baza ale filmului, cu o linie precisa si un progres extraordinar al dramei, care ajunge la culme in momentele finale, pentru a-l lasa pe spectator, in cel mai fericit caz, cu inima stransa.

Cealalta valoare primordiala este interpretarea Luminitei Gheorghiu, care, din rolul protagonist, reuseste sa provoace in audienta un cumul de senzatii diferite, care merg de la respingerea imediata pana la neintelegere si chiar la solidaritatea fata de suferinta Corneliei, mama exagerat de protectoare si manipulatoare care vrea sa-l scape de inchisoare pe fiul ei las si prost-crescut. Luminita Gheorghiu a fost nominalizata la premiul pentru cea mai buna actrita de Academia Europeana de Film si ofera o interpretare pur si simplu sublima, conchide reportajul televiziunii spaniole.

#film netzer, #netzer spania , #Cinematografie