"Pozitia copilului", film reprezentativ pentru cinematograful romanesc de buna calitate - Financial Times

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:51
1319 citiri
"Pozitia copilului", film reprezentativ pentru cinematograful romanesc de buna calitate - Financial Times

Care este definitia cinematografului romanesc de buna calitate? Raspuns (scurt): pelicula "Pozitia copilului" de Calin Peter Netzer. Raspuns mai lung: disecarea oamenilor, societatii si relatiilor, scrie Nigel Andrew intr-o cronica aparuta in Financial Times.

Luminita Gheorghiu joaca rolul Corneliei, o mama in jur de 60 de ani, din clasa de mijloc bogata, care se agata inca de o frumusete patriciana, cu ochii sclipind trist, asemenea unor diamante neobosite, care isi adora fiul, pe Barbu (Bogdan Dumitrache), un barbat matur, fugit din "cuibul" matern.

Atunci cand Barbu ucide un copil intr-un accident de masina, este din nou timpul ca puternicul instinct de mama al Corneliei sa intre in scena. Ea va interveni pentru a-l salva pe Barbu si va fi de neoprit. Va ajuta cu bani, cu sfaturi, prin interventii insistente.

Mamele si-au iubit copiii pana la distrugere de la Oedip si Jocasta. Netzer da insa povestii sale un pozitivism ironic: in filmul sau, Cornelia face toate miscarile corecte.

Ea vorbeste cu soferul masinii cu care fiul sau a intrat in coliziune (un alt moment de neuitat oferit de Vlad Ivanov, personajul terifiant, cu sange rece care efectueaza avortul in "4 luni..."), ofera bani pentru a cumpara tacerea, angajeaza avocati si-l impinge pe Barbu spre familia indoliata pentru a-i imbuna cu scuzele sale umile.

Barbu nu detesta actiunile mamei sale, ci scopurile ei ascunse. Mama sa atotputernica se arunca inca o data asupra lui asemenea unui monstru.

Minunat jucat si filmat ca un cosmar in timpul zilei (de cameramanul din "Moartea Domnului Lazarescu", Andrei Butica), filmul se indreapta spre un punct culminant puternic. O casa in doliu. Doua vizitatoare, la randul lor sfasiate de suferinta, incercand sa ajunga la durerea celorlalti. Faptul ca filmul a castigat anul acesta Ursul de Aur la Berlin nu a surprins pe nimeni, cu exceptia celor care au crezut ca ar fi trebuit sa imparta premiul cu "Gloria".

#Financial Times Pozitia Copilului, #filme romanesti strainatate, #critici Pozitia Copilului, #premii filme Romania , #Cinematografie