67.000 de spectatori la TIFF 2012

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 10:01
1426 citiri
67.000 de spectatori la TIFF 2012

Peste 67.000 de spectatori au asistat la cele 400 de proiectii si evenimente care au avut loc in cadrul editiei din acest an a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, numarul fiind cu aproape zece procente mai mare decat in 2011.

Conform unui comunicat de presa transmis, marti, de organizatorii TIFF, editia din acest an a Festivalului International de Film Transilvania a inclus un numar record de filme proiectate: 241 din 46 de tari, cu 21 mai multe decat in 2011.

In total, au fost 400 de proiectii care, impreuna cu toate celelalte evenimente din programul TIFF, au atras peste 67.000 de spectatori, cu aproape zece la suta mai multi decat anul trecut.

"O noua editie TIFF a luat sfarsit la Cluj, dupa zece zile in care sute de invitati, jurnalisti si voluntari ai festivalului au animat atmofera orasului. TIFF-ul nu se incheie insa aici: gratie Casei TIFF, recent inaugurata, proiectiile, intalnirile si concertele continua pe tot parcursul anului. Cinefilii sunt invitati sa-i treaca pragul in fiecare zi si sa prelungeasca astfel experienta unica din timpul festivalului", se arata in comunicat.

TIFF 2012 s-a bucurat de invitati importanti

TIFF a adus la Cluj sute de invitati romani si straini - regizori, actori, producatori si distribuitori, directori de festivaluri, ziaristi si critici de film. In total, 1.330 de invitati si jurnalisti acreditati au participat la evenimentele TIFF.

TIFF 2012 s-a bucurat de prezenta unor invitati prestigiosi, care s-au declarat impresionati de entuziasmul spectatorilor si de calitatea selectiei.

Actrita Melissa Leo, premiata cu Oscar pentru rolul din "The Fighter" (2010), a sustinut un masterclass in cadrul Transilvania Talent Lab, marturisind la final ca energia pe care o degaja festivalul a coplesit-o: "Exista atata speranta si atata tinerete in festivalul asta incat, aveti cuvantul meu, va asteapta numai lucruri mari in viitor".

Dieter Kosslick, directorul Festivalului International de Film de la Berlin si unul dintre cei mai importanti profesionisti din industria filmului, a venit pentru prima data la Cluj, iar experienta a fost de neuitat. "Mi-a fost intotdeauna clar ca ar trebui sa vin la Cluj. Singurul motiv care m-a oprit pana acum sa fac asta a fost de natura organizationala. Prima impresie: mi-a amintit de Sarajevo acum cativa ani.

Simti cu adevarat un entuziasm care s-a declansat in oras, cu oameni pe strazi si in cinema. Vezi cu adevarat ca lucrurile vibreaza si sper ca sentimentul acesta va fi conservat, pentru ca acestea sunt festivalurile ce vor rezista in viitor", a declarat Kosslick intr-un interviu pentru editia zilnica AperiTIFF.

Renumitul regizor thailandez Pen-Ek Ratanaruang, pe care TIFF l-a celebrat in 2008, in sectiunea 3X3, a sustinut un masterclass de regie si si-a prezentat cel mai recent film, "Impuscat in cap", in sectiunea Oameni si zei.

La randul sau, Robert Olla, directorul executiv Eurimages - fondul Consiliului Europei pentru cinematografie, s-a declarat fericit ca a ajuns la Cluj: "In mod esential, TIFF are reputatia printre cei din industrie de a fi un festival nepretuit atat in ceea ce priveste filmele bune, cat si atmosfera foarte prietenoasa; o combinatie esentiala pentru optimizarea schimburilor de proiecte si idei intre profesionisti".

La Cluj-Napoca, TIFF s-a desfasurat intre 1 si 10 iunie. TIFF continua la Sibiu, in perioada 13-17 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TIFF 2012, #spectatori TIFF 2012, #invitati TIFF 2012 , #Festival de film