Festivalul de Film NexT 2012 a inceput la Bucuresti

Joi, 29 Martie 2012, ora 09:44
1704 citiri
Festivalul de Film NexT 2012 a inceput la Bucuresti

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film NexT a fost deschisa, miercuri seara, la Cinema Scala din Capitala, cu proiectia primului calup de scurtmetraje din competitie.

"NexT este viitorul imbogatit de trecut si experimentat in prezent incepand de acum si speram multa vreme dupa ce vom fi inchis experienta NexT numarul sase. NexT este incercarea noastra de a crea sau de a adanci nevoia de cinema. Produsul film creeaza dependenta si pentru cei care-l fac si pentru cei care-l consuma, o dependenta buna si molipsitoare asa cum numai arta stie sa o faca", a declarat Ada Solomon in cadrul gelei de deschidere a festivalului.

Din juriul celei de-a sasea editii a Festivalului NexT fac parte Hanna Sohlberg, director de achizitii in cadrul departamentului de Film Documentar si de Scurt Metraj al fondului regional Film i Skane din partea de sud a Suediei, Andrew Legge, regizor multipremiat pentru scurtmetrajele sale, Matthijs Wouter Knol, coordonatorul programului Berlinale Talent Campus din 2008, Mihai Chirilov, critic de film si director artist al TIFF, si Gabriel Spahiu, unul dintre cei mai cunoscuti actori ai noului cinema romanesc.

Cele 27 de filme selectionate in competitie vor concura pentru trofeul NexT, premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai buna regie, premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai buna coloana sonora, premiul pentru cel mai bun film romanesc si premiul publicului.

Vor mai fi acordate premiul publicului pentru film romanesc - care consta in doua saptamani de promovare intensiva pe fatada media a magazinului Cocor si zece premii pentru spectatorii norocosi - constand in carti oferite de Editura Trei.

In prima zi a festivalului, la Cinema Scala, au rulat sase scurtmetraje aflate in competitie - "Aglaee", in regia lui Rudi Rosenberg, "Calugaritele Iadului" - regia Roland Petrizza, Alex Eslam, "Proba" - regia Eti Tsicko, "O mie de lucruri in comun" - regia Sarra Tsorakidis, "Zi instelata" - regia Nara Normande si "Power!" - regia Christina Ebelt, Mischa Leinkauf.

Tot in prima zi a fost prezentat, in cadrul programului "Si ei au fost NexT Generation" lungmetrajul "Hesher" in regia lui Spencer Susser care a fost urmat de o proiectie de scurtmetraje in cadrul programului NexT Dance.

Festivalul NexT continua joi, 29 martie, cu programe in premiera si proiectii maraton, atat la Cinema Scala cat si la Cinema Studio. De asemenea, in cea de-a doua zi a evenimentului va fi dat startul seminariilor NexT, prezentate si anul acesta de JTI.

Cea de-a doua zi a festivalului aduce la Cinema Studio o alta noutate - NexT Imaginaria. Filmele din program ii invita pe spectatori sa paseasca prin universuri paralele, lumi fantastice, istorie alternativa, utopii si distopii, viziuni tulburatoare si temeri intunecate. NexT Imaginaria cuprinde scurtmetraje SF, fantasy si horror, animatii amuzante si filme cu vampiri.

Festivalul se va desfasura anul acesta la Cinema Scala, Cinema Studio, Turbohalle si la Cafe Verona Carturesti.

Festivalul International de Film NexT beneficiaza de sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii si Patrimoniului National si de desfasoara sub patronajul principesei Margareta.

#NexT 2012, #festival film NexT 2012, #festival Next 2012 , #Festival de film