Festivalul Filmului Romanesc de la New York va debuta cu cel mai nou film semnat de Nae Caranfil

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 14:20
1722 citiri
Festivalul Filmului Romanesc de la New York va debuta cu cel mai nou film semnat de Nae Caranfil

Festivalul de Film Romanesc de la New York, care debuteaza pe 29 noiembrie, va fi deschis cu proiectia in premiera mondiala a celui mai nou film semnat de Nae Caranfil, "Closer to the Moon", si include o sectiune dedicata regizorului Corneliu Porumboiu.

Astfel, festivalul Making Waves: New Romanian Cinema include premiere (mondiale, americane sau new-yorkeze), cele mai recente productii romanesti, dar si retrospective, programe speciale, mese rotunde si lansari de carte. Intre 29 noiembrie si 3 decembrie, filmul romanesc pune stapanire pe Film Society of Lincoln Center, iar intre 5 si 10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni gazda festivalului.

"Closer to the Moon" (regia: Nae Caranfil) va fi prezentat, in premiera mondiala, in deschiderea festivalului de la New York, vineri, la Film Society of Lincoln Center. Vor fi prezenti regizorul si scenaristul Nae Caranfil, producatorii Michael Fitzgerald si Renata Rainieri, actorul Harry Lloyd si actritele Monica Barladeanu si Smaranda Luna.

Programul evenimentului mai include: "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, caruia festivalul Making Waves ii dedica o retrospectiva, continand toate lungmetrajele si scurtmetrajele cineastului, propunerea Romaniei la Oscarul pentru film strain, "Pozitia copilului" de Calin Peter Netzer, "Domestic", cel de-al treilea film al lui Adrian Sitaru, succesul de box-office "Love Building", debutul Iuliei Rugina si doua documentare de lungmetraj: "Aici... adica acolo" de Laura Capatana-Juller si "Experimentul Bucuresti" de Tom Wilson, primul mockumentar din istoria cinema-ului romanesc. "Trei exercitii de interpretare", in regia lui Cristi Puiu, film rezultat in urma unui atelier de actorie condus de regizor in Franta, precum si campania video a editiei din 2013 a Festivalului de Film Transivania ce include 20 de clipuri regizate de Puiu si care o au drept protagonista pe Luminita Gheorghiu, completeaza lista proiectiilor speciale.

Selectia de filme de arhiva care acompaniaza acest program include si populara trilogie a ardelenilor: "Profetul, aurul si ardelenii", "Artista, dolarii si ardelenii" si "Pruncul, petrolul si ardelenii", produse in Romania anilor ?80 si realizate de Dan Pita si Mircea Veroiu.

Alaturi de echipa filmului "Closer to the Moon", pe lista invitatilor speciali la festival se afla Luminita Gheorghiu, recent nominalizata la Premiile Academiei Europene de Film pentru rolul din "Pozitia copilului". Corneliu Porumboiu, protagonistul retrospectivei festivalului, revine la New York pentru Gala de Inchidere, cand se va difuza "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism". ?těpan Hulik, scenaristul miniseriei "Burning Bush" regizata de Agnieska Holland si autor al cartii "Cinema of Forgetting" despre cinema-ul cehoslovac, si curatorul Irena Kovarova vor fi protagonistii mesei rotunde despre film si propaganda, alaturi de Nae Caranfil si Dominique Nasta.

#festival film New York, #film Nae Caranfil, #regizor film Corneliu Porumboiu , #Festival de film