Festivalul International de Film Bucuresti, deschis cu filmul italian "La grande bellezza"

Joi, 27 Martie 2014, ora 09:59
1387 citiri
Festivalul International de Film Bucuresti, deschis cu filmul italian "La grande bellezza"

Cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti a debutat miercuri seara, la Cinema Studio din Capitala, cu avanpremiera productiei italiene "La grande bellezza".

Filmul lui Paolo Sorrentino a castigat pana acum peste 30 de premii intre aceste numarandu-se si Oscar 2014 pentru Cel mai bun film strain, BAFTA 2014 pentru Cel mai bun film strain, si Globul de Aur 2013 pentru Cel mai bun film strain.

Dana Dimitriu Chelba, directorul general al evenimentului, a anuntat in deschidere ca editia din acest an a festivalului, "una aniversara" aduce o noua imagine de brand, cu mai multe zile de proiectii, mai multe filme si, de asemenea, mai multi invitati.

"De-a lungul celor opt zile de festival vor fi proiectate 35 de filme din peste 20 de tari. Pe langa sectiunile traditionale ale festivalului (Competitie, Panorama si Proiectii speciale), aceasta editie aniversara adauga alte doua - Focus (on Chile, anul acesta) si Venice Days", a declarat Dana Dimitriu.

In sectiunea Competitie vor fi prezentate zece filme

In sectiunea Competitie, in premiera pentru festival, vor fi prezentate zece filme, cel mai nou intrat, "20.000 Days on Earth", regizat de Iain Forsyth si Jane Pollard si co-scris de Cave, fiind adus "in ultima secunda, in urma unor negocieri intense". Pelicula, probabil "docu-fiction-ul" eveniment al anului, dublu premiata la Sundance 2014 (pentru regie si montaj) va avea cea de-a doua proiectie din Europa, dupa cea de la Berlin, si va fi proiectata simultan cu premiera de la New York.

"Avem 10 filme anul acesta in competitie in felul acesta incercand sa sarbatorim si cea de-a 10-a editie a festivalului dar si pentru ca ne-am dorit mai multe filme pentru aceasta sectiune. Initial, pana aproape in ultimul moment, erau noua dar dupa foarte multe negocieri am reusit sa aducem si al zecelea film, "20.000 Days on Earth" regia Iain Forsyth si Jane Pollard. Este intr-o proiectie unica, asta a fost tot ce-am putut sa obtinem", a declarat Andrei Cretulescu, director artistic al festivalului, pentru AGERPRES.

In cadrul sectiunii Focus: Chile vor fi proiectate cele mai recente productii chiliene, precum si titluri premiate in cadrul festivalurilor internationale.

"Vreau sa va prezint cele mai sincere multumiri pentru invitatia adresata Chile de a avea privilegiul de a fi invitat de onoare al acestui festival. Focus: Chile prezinta o mare varietate a cinematografiei din Chile care a experimentat o transformare majora in ultimii ani si a castigat, de asemenea, numeroase premii la festivaluri internationale", a spus in deschiderea festivalului ambasadorul Chile la Bucuresti, Maria Eliana Cuevas Bernales.

La deschiderea festivalului au fost prezenti si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, actrita Ramona Badescu si numerosi invitati.

Cine face parte din juriu

Juriul celei de-a 10-a editii a Bucuresti IFF ii va avea in componenta pe Elena Christodoulidou, presedinte al SEE (Sud-Est Cinema Network), Stephen Locke, membru FIPRESCI si fost selectioner al Festivalului de la Berlin, Antonis Papadopoulos, director artistic al Festivalului de Scurtmetraj de la Drama si regizorii Miroslav Momcilovic (Serbia), Iulia Rugina, dublu premiata la editia de anul trecut, si Constantin Popescu, dublu premiat la editia din 2010 a festivalului. Pentru al patrulea an consecutiv, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus de aceasta data din criticii Ileana Birsan, Cristi Luca si Cristi Marculescu. La aceasta editie aniversara va exista, in premiera, si un juriu de tineri cinefili, format din Teona Galgotiu, Matei Gaginsky si Marc Solomon, toti in varsta de 16 ani.

Festivalul va fi inchis cu proiectia in premiera a filmului "Blood Ties" a actorului-regizor Guillaume Canet. Filmat in New York, filmul frantuzesc spune povestea a doi frati patati, unul gangster, celalalt politai.

Cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti va avea loc in perioada 26 martie - 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, Cinema Elvira Popescu, Club Control si Institutul Cervantes.

Festivalul este organizat de Fundatia Charta si se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Institutului Cultural Roman si Uniunii Cineastilor din Romania, sub inaltul patronaj al principelui Radu al Romaniei.

#Festival film, #bucuresti iff, #festival bucuresti , #Festival de film