Festivalul One World Romania aduce la Bucuresti 50 de filme

Joi, 27 Februarie 2014, ora 13:18
1242 citiri
Festivalul One World Romania aduce la Bucuresti 50 de filme

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la Bucuresti, in perioada 17-23 martie, 50 de filme, impartite in cinci sectiuni principale si proiectii speciale.

Acestora li se vor adauga matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski si chiar un circuit turistic aparte, in centrul Bucurestiului, informeaza un comunicat al organizatorilor.

Care sunt cele cinci sectuni

Cele cinci sectiuni principale ale editiei din acest an sunt "Dupa 25 de ani", "Rebeli pentru cauze", "Statul stramb", "Clinica mass-media" si "Si dragostea este un drept al omului".

Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicata regizorului Marcel Lozinski, in cadrul acesteia urmand a fi proiectate zece dintre filmele sale - "89 mm from Europe", "Anything Can Happen", "Father and Son on A Journey", "Front Collision", "Happy End", "How It's Done", "Microphone Test", "Practice Exercises", "So It Doesn't Hurt" si "The Visit".

In sectiunea "Dupa 25 de ani" vor fi proiectate sase documentare recente - "Encounters with Your Inner Trotsky Child", "Here Be Dragons", "Normalization", "The Art of Disappearing", "The Family" si "The Shovel Is Too Small" - care documenteaza si reviziteaza perioada comunista un sfert de secol mai tarziu si un program de cinci scurtmetraje romanesti realizate in perioada 1963-1983 la Studioul Sahia.

Sectiunea "Rebeli pentru cauze" aduce in atentia proaspat revoltatului bucurestean exemple de activism neconventional din spatiul ex-sovietic, dar si doua filme romanesti prezentate in premiera, care completeaza tabloul activismului contemporan: "Toamna romaneasca' regia Matei Budes si "Bucuresti, unde esti?" regia Vlad Petri.

"Statul stramb" prezinta o selectie de documentare despre felurite cazuri de coruptie din toata lumea, inclusiv "Putin's Games" - un film despre mita, coruptie, degradarea mediului si violarea drepturilor omului din spatele recent incheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

"Clinica mass-media" incearca prin sase filme - unele mai serioase, altele care trateaza situatia cu mult umor - sa analizeze starea presei in momentul de fata, in mai toate colturile lumii. Filmele acestei sectiuni ridica intrebarea: exista oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice pret si servilismul fata de numeroasele interese politico-economice, practicate de o buna parte a mass mediei?

Cea de-a cincea sectiune, "Si dragostea este un drept al omului", cuprinde patru povesti despre relatii neacceptate - de societate, de familie, de legile tarii in care traiesc. Fiecare dintre filmele acestei sectiuni gaseste o formula cinematografica speciala pentru a vorbi despre dragoste cu caldura si delicatete.

Organizatorii evenimentului sunt Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Festival film, #festival bucuresti , #Festival de film