Film in aer liber: A inceput Divan Film Festival

Duminica, 19 August 2012, ora 12:44
2925 citiri
Film in aer liber: A inceput Divan Film Festival

Cea de-a treia editie a Divan Film Festival va aduce si in acest an publicului cinefil ingrediente cinematografice si culinare din zona balcanica, in perioada 19-26 august, pe malul Dunarii, la Portul Cultural Cetate, din judetul Dolj.

Si anul acesta filmele vor fi proiectate pe un ecran in aer liber, evenimentul fiind deschis nu doar invitatilor, ci si vizitatorilor ocazionali pasionati de film sau gastronomie.

"Noutatea editiei din acest an este incercarea de a arata ce nu este tipic pentru tarile balcanice, acele trasaturi sau genuri cinematografie care ies din context. In jurul acestei teme, Marian Tutui, directorul festivalului, a facut o selectie de filme centrate pe aceasta tema. Avem si cateva concerte care vor scoate muzica balcanica din Balcani, o expozitie foto care numai conventional-draguta nu este, o proiectie pentru copii si un simpozion pe tema "Evadarea din Balcani", a declarat Masa Dinescu, presedinta festivalului, intr-o conferintade presa.

Mircea Dinescu, gazda Divan Film Festival, a explicat ca "hazul acestui festival" consta si in "spectacolele gastronomice" oferite atat de gazda, cat si de invitati, unul dintre acestia venind din Bulgaria, unde are o emisiune de gen.

Directorul festivalului, Marian Tutui, a declarat ca la editia din acest an vor fi prezenti invitati din sapte tari, profesori universitari si critici din mai multe tari balcanice si Rusia, care vor participa si la simpozionul international "Evadarea din Balcani".

Printre personalitatile care vor fi prezente se numara profesorii Aleksandra Milanovici-Petrovici, de la Universitatea din Belgrad, Aleksandar Ianakiev, de la NATFIZ (Universitatea de arta cinematografica din Sofia), Lydia Papadimitriou, de la Universitatea "John Moores" din Liverpool, Stefan Sidovski, de la Universitatea de Film de la Skopje, sau Serghei Lavrentiev (autorul cartii "Westernurile rosii"), iar din Romania - criticii de film Dana Duma, Magda Mihailescu, Mihai Fulger, Florin Barbu.

Cel mai recent film al regizorului rus Karen Sahnazarov, in premiera mondiala

In festival va fi prezentat in premiera mondiala cel mai recent film al regizorului rus Karen Sahnazarov, "Tigrul alb", precum si "Salonul nr. 6", propunerea Rusiei pentru Oscar 2010, la categoria Cel mai bun film strain. In dialog cu aceasta pelicula, la Divan va fi proiectat si filmul "Salonul nr. VI", versiunea realizata de Lucian Pintilie.

Divan Film Festival va prezenta 47 filme (14 lungmetraje si 33 scurtmetraje) din 12 tari - Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru, Italia, Olanda si Romania.

Printre peliculele care vor putea fi vazute se numara "Vampirul local" al lui Darko Baletici, o comedie horror realizata in Muntenegru in 2011, filmul turcesc "Majoritatea" al lui Seren Yuce, "Toata lumea din familia noastra" a lui Radu Jude, filmul macedonean "Punk-ul nu a murit".

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Fundatia pentru Poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului Judetean Dolj si Primariei Cetate (Dolj).

#Divan Film Festival, #Divan Film Festival Cetate, #filme Divan Festival Cetate, #premiere Divan Festival , #Festival de film