Filmul "Diplomatie" a deschis a treia editie a Festivalului International de Film "Cinepolitica"

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 10:59
1424 citiri
Filmul "Diplomatie" a deschis a treia editie a Festivalului International de Film "Cinepolitica"
Sursa foto: Cinepolitica

Filmul "Diplomatie", in regia lui Volker Schlondorff, a fost proiectat marti seara, la cinema Studio, in deschiderea celei de-a treia editii a Festivalului International de Film "Cinepolitica".

Proiectat in premiera mondiala la Berlin 2013, filmul readuce in prim plan doua figuri politice care au schimbat cursul istoriei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Este vorba despre generalul nazist Dietrich von Choltitz, interpretat de actorul Niels Arestrup, si consulul suedez Raoul Nordling, caruia in aceasta productie ii da viata artistul francez Andre Dussollier.

"Filmele de la Cinepolitica incearca sa faca o radiografie a politicii din ultimul sfert de veac din Europa si din lume. Sunt filme care aduc nu numai valoare informativa, ci si valoare artistica pentru ca politica noastra este politica filmului bun", a declarat Copel Moscu, directorul festivalului, pentru Agerpres.

El a spus ca organizatorii evenimentului sunt interesati de marii autori si operele lor "care au avut de suferit din cauza cenzurii si a persecutiilor politice", precizand ca la editia din acest an au fost aduse "cateva filme istorice remarcabile".

Sectiunea Competitie a festivalului include opt filme

Sectiunea Competitie a editiei din acest an a Festivalului Cinepolitica include opt filme - "Piata" in regia lui Jehane Noujaim, "Fire in the Blood" regia Dylan Mohan Gray, "Half of a Yellow Sun" regia Biyi Bandele, "Les Interdits" regia Anne Weil si Philippe Kotlarski, "Zgomot in cartier" regia Kleber Mendonca, Filho, "Ocupatia, a 27-a imagine" regia Pavlo Marinkovic, "Paradjanov" regia Serge Avedikian si Olena Fetisova, si "Ingerul mortii" regia Lucia Puenzo.

In festival vor mai putea fi urmarite filme in sectiunile "Panorama - Eye on Films", "Nord si Sud", "Proiectii speciale" si un eveniment cu titlul "1914-2014 Iluzie si teroare: Primul Razboi Mondial" organizat de Fondul Franco-German Elysee, Institutul Francez, Institutul Goethe si Arhiva Nationala de Filme - Cinemateca Romana, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial.

Festivalul International de Film "Cinepolitica" se va incheia pe 13 aprilie, la Cinema Studio, cu filmul "Yi jiu si er" (Inapoi in 1942) in regia lui Feng Xioagang.

Productia, cu Adrien Brody, Tim Robbind, Guoli Zhang, Hanyu Zhang si Wei Fan in distributie, contureaza un episod trist din trecutul Chinei, din timpul razboiului cu Japonia, cand provincia Henan a fost afectata de o foamete soldata ulterior cu milioane de victime.

Filmele din cadrul Festivalului Cinepolitica vor putea fi vazute la Cinema Studio, Cinema Elvire Popescu si Cinema Union din Capitala.

Festivalul Cinepolitica este organizat de Asociatia Cultura si Imagine si patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei (CNC).

#festival filme, #bucuresti festival, #filme romania , #Festival de film