Filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, intra si in festivalul londonez

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 16:46
1754 citiri
Filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, intra si in festivalul londonez

"Dupa dealuri", filmul lui Cristian Mungiu, dublu premiat la Festivalul de Film de la Cannes si recent propus sa reprezinte Romania la Oscar, a fost selectionat la cea de-a 56-a editie a Festivalului International de Film de la Londra, care se va desfasura in perioada 10 - 21 octombrie.

Pelicula lui Mungiu este inclusa in sectiunea "Journey" a BFI London Film Festival, dedicata filmelor care au puterea de a schimba perspectiva asupra lumii. Regizorul roman va lua parte la proiectie si se va intalni cu publicul si cu presa britanica, filmul urmand sa fie distribuit in Marea Britanie la inceputul lui 2013, de compania Artificial Eye, cea care a distribuit si filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", premiat cu Palme d'Or in 2007.

La sfarsitul lunii august, "Dupa dealuri" a primit un nou trofeu, pentru cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar, Croatia. Premiul include un ajutor pentru distributia filmului in Croatia, "Dupa dealuri" urmand a fi distribuit in urmatoarele luni in peste 30 de tari.

Totodata, filmul isi continua traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenta, urmand ca in curand sa fie prezentat la Festivalul de la Toronto, deschis joi seara, in sectiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires si multe altele.

In Romania, filmul va rula in avanpremiera, incepand cu 21 septembrie, la Vaslui - "Dupa dealuri" fiind inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute in aceasta regiune. Totodata, filmul urmeaza sa fie prezentat si la Campina, orasul in care a fost construita manastirea ce a constituit decorul principalelor evenimente din film si locul in care a avut loc cea mai mare parte a filmarilor.

In Bucuresti, "Dupa dealuri" va fi proiectat in avanpremiera, pe 25 octombrie, in inchiderea celei de-a treia editii a evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristian Mungiu este propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain pentru anul 2012, a anuntat joi Centrul National al Cinematografiei (CNC).

"Dupa dealuri" de Cristian Mungiu, propus pentru premiile Oscar

#filme romanesti Londra, #Festival International Film Londra, #Cristian Mungiu festival film, #Dupa dealuri festival Londra , #Festival de film