Filmul lui Cristian Mungiu starneste reactii diverse la Cannes

Luni, 21 Mai 2012, ora 20:15
1459 citiri
Filmul lui Cristian Mungiu starneste reactii diverse la Cannes

Filmul cu care Cristian Mungiu s-a prezentat la Cannes, "Dupa dealuri", a generat reactii extrem de diferite si a reusit sa imparta in doua tabere si criticii si publicul, unii vazandu-l ca "o opera de arta", altii considerandu-l prea lung, prea lent si repetitiv.

Filmul se inspira dintr-un fapt divers despre care presa a scris mult in 2005, cand o tanara, Irina Cornici, moare intr-o manastire din nord-estul Romaniei in urma unei sedinte de exorcizare.

Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or in 2007 pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", pune in discutie in noul sau film chestiuni legate de religie si de notiunea de responsabilitate, scrie site-ul 7 sur 7. El "nu critica religia" si nici nu incearca sa "gaseasca vinovati in sanul religiei ortodoxe".

Secvente pe care se insista mult, lipsa unui fundal muzical, o sobrietate profunda, iata ce caracterizeaza actiunea acestui film care se desfasoara intr-un loc uitat de timp. "Incerc sa ma fac invizibil. Este o forma de respect fata de spectator, care nu are nevoie sa i se spuna, prin montaj sau muzica, cand trebuie sa fie emotionat", a explicat cineastul.

Cristian Mungiu, care si-a dorit ca filmul lui sa fie primit fara prejudecati si sa nu fie comparat cu cel de acum cinci ani, vrea sa-i faca pe oameni "sa reflecteze la propriile lor optiuni".

"Este un film despre dragoste, diferitele forme ale iubirii si despre ceea ce se face in numele iubirii, fara a se lua in considerare consecintele", spune Mungiu. "Este, de asemenea, un film despre abandon", "cel mai grav pacat dintre toate fiind poate cel al indiferentei".

Realizatorul Mungiu este multumit de reactiile diverse starnite de filmul sau, potrivit site-ului citat. "Nu caut consensul, nu doresc ca filmul meu sa fie iubit, vreau ca el sa provoace spectatorii, sa-i determine sa-si faca o parere", a spus Mungiu.

Ziarul Le Figaro scrie in editia de duminica ca noua creatie a lui Mungiu "nu este numai un film, este o opera de arta". In filmul lui "respiri un aer diferit", ajungi la o "stare de gratie", scrie ziarul francez.

Inspirandu-se din evenimente reale, Cristian Mungiu doreste totusi sa se distanteze cat mai mult de povestea initiala ca sa vorbeasca despre dragoste, liberul arbitru, alegerea in iubire si in numele credintei, se spune pe site-ul CineMovies.

Indepartandu-se de la povestea adevarata, Mungiu reuseste efectiv sa nu cada in melodrama. El prezinta un tablou frapant al vietii monahale: aspra si simpla. Imaginile din satul ingropat sub zapada sunt, de altfel, magnifice. Din nefericire, realizatorul pare ca nu ia efectiv o pozitie, iar spectatorul ramane destul de sceptic in legatura cu ce incearca el de fapt sa ne spuna.

#film Cristian Mungiu Cannes, #Cristian Mungiu Cannes 2012 , #Festival de film