Oscar 2013: Ce filme si actori au cele mai mari sanse la premii

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:26
2528 citiri
Oscar 2013: Ce filme si actori au cele mai mari sanse la premii

Batalia pentru cel mai bun film al anului 2012 va fi stransa, in conditiile in care atat filmul lui Steven Spielberg "Lincoln", cat si "Argo" al lui Ben Affleck sunt considerate a avea sanse puternice la castigarea marelui premiu.

Cei 5.856 de membri ai Academiei de film americane, care organizeaza gala premiilor Oscar din 1929, au avut timp sa se gandeasca pana marti seara pentru a-i desemna pe fericitii castigatori ai pretioaselor statuete, care vor fi decernate duminica, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles, relateaza AFP, conform Mediafax.

Daca in ultimii ani reprezentantilor Academiei de film americane li s-a putut reprosa faptul ca alegerile lor au fost prea previzibile, situatia este complet diferita in 2013, intrucat competitia din mai multe categorii ramane deschisa, incepand cu categoria "cel mai bun lungmetraj".

Succesorul filmului francez "The Artist" - a carui victorie de anul trecut la gala Oscarurilor nu a facut altceva decat sa confirme pronosticurile unanime - pare ca va fi decis in urma unui "duel" intre "Lincoln" si "Argo", iar niciunul dintre aceste lungmetraje nu duce lipsa de atuuri pentru a castiga aceasta lupta.

Filmul "Lincoln", care a parut multa vreme favoritul natural in cursa pentru Oscar, are de partea lui cele 12 nominalizari primite si prestigiul asociat cu subiectul peliculei - abolirea sclaviei de catre cel mai venerat dintre presedintii americani - si cu regizorul sau, Steven Spielberg, care insa nu a mai castigat un premiu al Academiei americane din 1999, primit pentru "Salvati soldatul Ryan".

Cu "doar" sapte nominalizari la Oscar, Ben Afleck si thrillerul sau "Argo", care prezinta rocambolesca misiune de salvare a unor diplomati americani in timpul Revolutiei iraniene din 1979, au castigat insa toate premiile importante din sezonul hollywoodian din acest an - Globul de Aur si premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producatorilor americani (PGA), Sindicatul regizorilor americani (DGA) si Sindicatul scenaristilor americani (WGA) -, dar si prestigiosul trofeu britanic BAFTA.

"Argo" abordeaza gala Oscarurilor de duminica seara dintr-o pozitie de forta, in ciuda absentei lui Ben Affleck la categoria" cel mai bun regizor", unde trofeul ar urma sa revina in mod logic lui Steven Spielberg, cu conditia sa nu-i "sufle" pretioasa statueta Ang Lee, cu filmul sau "Life of Pi", sau Michael Haneke, cu al sau tulburator "Amour".

Cine concureaza la premiile pentru interpretare

La categoriile de interpretare, pentru care cursa pare in mod traditional decisa cu mai multe luni inainte, competitia ramane in acest an deschisa, cel putin pentru doua dintre ele.

Desigur, nimic nu pare ca va putea sa il impiedice pe britanicul Daniel Day-Lewis sa intre in istoria Oscarurilor castigand o a treia statueta la categoria cel mai bun actor in rol principal pentru interpretarea lui extraordinara din filmul "Lincoln". La randul ei, Anne Hathaway ar urma sa castige in mod logic Oscarul pentru cel mai bun rol secundar, gratie interpretarii personajului Fantine din musicalul "Les Miserables".

Insa Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal ar putea fi castigat atat de Jennifer Lawrence, o vaduva dependenta de sex in comedia "Silver Linings Playbook", cat si de Jessica Chastain, o analista CIA care il urmareste pe Osama ben Laden in "Zero Dark Thirty" si de frantuzoaica Emmanuelle Riva, care face un rol bulversant jucand o femeie bolnava aflata la sfarsitul vietii in filmul "Amour" si care va implini varsta de 86 de ani chiar in ziua in care se vor acorda premiile Academiei americane.

Competitia pentru Oscarul la categoria "cel mai bun actor in rol secundar" este si ea una deschisa. La aceasta categorie au fost nominalizati Alan Arkin ("Argo"), Robert De Niro ("Silver Linings Playbook"), Philip Seymour Hoffman ("The Master"), Tommy Lee Jones ("Lincoln") si Christoph Waltz ("Django Unchained").

Favoritii pentru cel mai bun film strain si cea mai buna muzica

Oscarul pentru cel mai bun film strain pare sa fie deja promis lungmetrajului "Amour", regizat de austriacul Michael Haneke, care a facut senzatie cu cele cinci nominalizari primite si care concureaza pentru Austria.

Compozitorul francez Alexandre Desplat, aflat la cea de-a cincea lui nominalizare la Oscar, dar care nu a castigat niciodata acest trofeu, se afla din nou in cursa, cu muzica din "Argo", si are mari sanse sa ii urmeze in palmaresul acestei categorii compatriotului sau Ludovic Bource, recompensat anul trecut pentru coloana sonora a filmului "The Artist".

Gala premiilor Oscar va beneficia de umorul caustic al prezentatorului sau principal, actorul si regizorul Seth MacFarlane, care a regizat filmul "Ted", o comedie cu un umor ireverentios, in care unul dintre personaje este un urs din plus, alcoolic si fumator de marijuana.

Ceremonia Oscarurilor din acest an, la care vedete precum Sandra Bullock, Nicole Kidman, Mark Wahlberg, Charlize Theron, Meryl Streep si Jean Dujardin se numara printre celebritatile invitate sa inmaneze plicurile cu numele castigatorilor, promite de altfel sa fie si o gala foarte muzicala, gratie prestatiilor ce vor fi oferite de nume mari din aceasta industrie, precum Adele, Norah Jones si Barbra Streisand - care nu a mai cantat la gala premiilor Oscar din 1977.

#Oscaruri 2013, #Oscar cel mai bun film, #premii Oscar 2013, #marketing premiile Oscar, #Gala Oscarurilor , #Festival de film