Stere Gulea: Cinematografia romaneasca parcurge una dintre cele mai faste etape

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 10:15
1597 citiri
Stere Gulea: Cinematografia romaneasca parcurge una dintre cele mai faste etape

Noul cinema romanesc parcurge una dintre cele mai faste etape ale sale, cu semne ale unei extraordinare vitalitati si o energie deosebita a tinerilor cineasti interesanti si talentati, afirma regizorul roman Stere Gulea, pe durata unor intalniri cu publicul din Madrid. Acesta a venit sa vada cele doua proiectii ale filmelor sale, prezentate in cadrul Zilelor filmului romanesc - "Sunt o baba comunista", de anul acesta, si "Morometii", de la a carui premiera s-au scurs 25 de ani.

Regizorul considera ca "noul cinema romanesc parcurge una dintre cele mai faste etape din istoria lui". "Daca dupa prima linie a tinerei generatii - Puiu, Mungiu, Porumboiu - am crezut ca o sa se cam termine, constatam cu totii ca, de fapt, vin din urma alti tineri cineasti interesanti, foarte personali. Acesta nu este decat un semn al unei vitalitati extraordinare, e o energie a cinema-ului romanesc",a subliniat Stere Gulea.

Regizorul, indelung aplaudat la Zilele filmului romanesc

Cineastul roman a fost prezent la cele doua proiectii ale filmelor sale, a primit laudele si aplauzele publicului si a stat de vorba cu acesta. Despre "Sunt o baba comunista", Stere Gulea a tinut sa arate ca, desi in romanul omonim al lui Dan Lungu actiunea se petrece la inceputul anilor 90, in filmul sau actiunea are loc in 2010 "pentru ca trecusera deja 20 de ani de la caderea comunismului si, asa cum toata lumea vestica trecea printr-o criza economica si financiara, aceasta deja era prezenta si in Romania, iar lucrurile nu mai puteau fi vazute la fel". In context, el a mai aratat cum criza din 2008 a schimbat mult atitudinea fata de cele doua sisteme politice in discutie, comunismul si capitalismul. "Daca la inceputul anilor 90, pentru discursul public, un personaj precum cel al cartii putea sa fie vazut cu nedumerire ca poate sa regrete un sistem, dupa 20 de ani au aparut incertitudinile, interogatiile oamenilor, daca un sistem este mai bun sau cu mult mai bun, iar celalalt este ceea ce era mai rau. Timp de 20 de ani, romanii au trait intr-un sistem asa-zis capitalist, care le crea mari probleme si le ridica mari semne de intrebare, in ce masura sistemul acesta a fost visul lor. Am incercat sa surprind aceasta stare de lucruri fara sa incerc sa dau eu raspunsuri, nu mi-am propus si nici nu cred ca e bine, e o realitate si fiecare o vede si o percepe in felul lui", a mai spus regizorul roman.

In privinta filmarilor si productiei "Morometilor", Stere Gulea a marturisit publicului venit miercuri la Filmoteca spaniola faptul ca nu a cedat catusi de putin cerintelor cenzorilor, astfel ca, dupa doi ani, a reusit sa prezinte filmul asa cum il filmase si gandise. "Cei care cereau schimbari nu erau decat niste unelte ale unui sistem, transmiteau obiectiile altora si erau preocupati numai de ideologie. De exemplu", a adaugat Stere Gulea, "se gandeau la ce vor spune strainii la vederea imaginilor din film, pentru ca exista aceasta preocupare a ceea ce se considera ca este imaginea Romaniei in lume". Mai mult, si-a amintit el, la premiera filmului, dat fiind faptul ca "intr-un sistem de dictatura functioneaza citirea sensurilor ascunse si subversive", publicul s-a intrebat daca unele dintre replicile si faptele petrecute in film nu indicau situatii actuale. Din fericire, "noua generatie de cineasti s-a deschis mai mult. Multi dintre colegii mei nu reuseau sa se desprinda de acest mod de a gandi, sa caute sensuri ascunse", a precizat regizorul.

Stere Gulea s-a aflat la Madrid cu ocazia proiectarii filmelor sale in cadrul celei de-a patra editii a Zilelor filmului romanesc, organizata si anul acesta de Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Filmoteca spaniola si Cinemateca din Madrid. Editia din acest an a Zilelor filmului romanesc, care au loc in capitala spaniola din 2010, este si cea mai ampla, cu proiectiile a 8 lungmetraje de fictiune si 5 documentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Festival film, #regizor Stere Gulea, #Sunt o baba comunista, #film Morometii , #Festival de film