Trei filme romanesti, proiectate la Festivalul de la Istanbul

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 15:15
1956 citiri
Trei filme romanesti, proiectate la Festivalul de la Istanbul

Cinematografia romaneasca este reprezentata de filmele 'Cainele japonez', regia Tudor Cristian Jurgiu, 'Trei exercitii de interpretare', in regia lui Cristi Puiu, si 'The Zero Theorem', o coproductie britanico-americano-francezo-romana, regia Terry Gilliam, la a XXXIII-a editie a Festivalului international de film de la Istanbul, inceputa vineri, potrivit unui comunicat de presa al ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.

Festivalul este cel mai prestigios eveniment din Turcia dedicat filmului si ofera timp de doua saptamani cinefililor din Istanbul posibilitatea vizionarii de filme din toata lumea organizate in 23 de sectiuni, alaturi de intalniri cu regizorii, sesiuni de master class, workshopuri si dezbateri.

'Cainele japonez' va fi difuzat in sectiunea New Visions, sectiune ce cuprinde filme realizate de tineri regizori apreciati de catre public si critici si care au primit premii internationale. 'Cainele japonez' a fost premiat la Festivalul de Film de la Varsovia. Filmul va rula in zilele de 15, 16 si 17 aprilie. Proiectiile vor fi urmate de sesiuni de discutii si intrebari avandu-l ca invitat pe regizorul Tudor Cristian Jurgiu.

'Trei exercitii de interpretare' este prezentat in sectiunea From The World Of Festivals, sectiune dedicata filmelor ce au castigat premii importante la principalele festivaluri de film ale lumii si reflecta ultimele tendinte ale lumii cinematografice. Filmul va rula in cinematografele festivalului in zilele de 7, 10 si 12 aprilie.

De asemenea, in cadrul festivalului, scenaristul roman Razvan Radulescu a fost invitat sa faca parte din juriul sectiunii de Competitie internationala, iar prozatorul si criticul literar Angelo Mitchievici va face parte din juriul sectiunii FIPRESCI.

Tanarul regizor roman Ruxandra Cernat va participa la sectiunea 'Meetings on the Bridge', sectiune ce va fi la a noua editie in cadrul festivalului. 'Meetings on the Bridge' este o platforma pentru lansarea de co-productii, aducand la aceeasi masa regizori, producatori, scenaristi si reprezentanti ai institutiilor de film din Turcia si din tari europene.

Prima editie a Festivalul International de Film Istanbul a avut loc in anul 1982. Festivalul contine atat proiectii de filme noi, cat si retrospective, proiectii de filme mute acompaniate de muzica live, concursuri de benzi desenate, expozitii si workshopuri de specialitate. Sectiunile festivalului cuprind competitii nationale si internationale, cinematografia romaneasca fiind premiata in repetate randuri. In ultimii ani Institutul Cultural Roman din Istanbul a avut o stransa colaborare cu festivalul, directorul festivalului, Azize Tan, participand la TIFF 2012 prin intermediul programului de mobilitate al Institutului Cultural Roman de la Istanbul. Cineastii romani au fost nelipsiti din juriul festivalului in ultimii ani si au participat in mod constant la evenimentele din cadrul festivalului IKSV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#filme romanesti, #festival film Istanbul, #cinematografia romaneasca , #Festival de film