"The Avengers" nu este pe placul Pentagonului

Vineri, 11 Mai 2012, ora 20:15
1432 citiri
"The Avengers" nu este pe placul Pentagonului

Filmul SF "The Avengers", lungmetrajul cu cele mai mari incasari obtinute in weekendul de debut din istoria box office-ului nord-american, nu este pe gustul Pentagonului, care considera ca aceasta pelicula este incompatibila cu imaginea armatei americane.

Ministerul Apararii din Statele Unite imprumuta cu regularitate material militar productiilor de la Hollywood. Cu toate acestea, a refuzat sa colaboreze cu Marvel Studios, compania care a produs "The Avengers", considerand ca aceasta pelicula este incompatibila cu imaginea armatei americane, informeaza lefigaro.fr.

Ministerul american al Apararii considera ca relatiile ierarhice dintre supereroii din acest film si autoritatile guvernamentale sunt mult prea ambigue. Din acest motiv, oficialii americani au refuzat sa colaboreze cu Marvel Studios pentru a le furniza echipamente militare, asa cum au facut-o pentru alte doua filme de actiune, "Battleship" si filmele din franciza "Transformers".

Pentagonul identifica probleme de insubordonare in "The Avengers"

"The Avengers" reprezinta un grup de barbati si femei cu puteri extraordinare, format de S.H.I.E.L.D., o organizatie internationala secreta (cel putin, la inceput) care lupta pentru mentinerea pacii. Tocmai aici apare problema: nu se stie exact cine dirijeaza aceasta organizatie.

Prezentata implicit, fie ca un fel de super-CIA (deci la ordinul guvernului american), fie ca un brat armat al ONU (deci la ordinul unei adunari de sefi de state), organizatia S.H.I.E.L.D. pare sa asculte mai ales de directorul ei, Nick Fury - interpretat in film de actorul american Samuel L. Jackson -, un fost mercenar care actioneaza adeseori dupa cum vrea el.

Tocmai aceasta insubordonare, erijata in exemplu (Fury refuza in mod deschis sa urmeze ordinele superiorilor si salveaza astfel milioane de vieti), si aceasta lipsa de fidelitate a super-eroilor (nici ei nu ezita sa isi urmeze instinctele, in ciuda directivelor primite) displace Pentagonului.

"Nu putem sa impacam caracterul fictiv al acestei organizatii internationale si locul nostru in aceasta", a explicat Phil Strub, oficialul american care asigura legatura dintre Hollywood si ministerul Apararii. "In fata cui raspunde S.H.I.E.L.D.? Noi (fortele armate americane, n.r.) lucram pentru S.H.I.E.L.D.? Ne-am lovit de acest obstacol si am decis ca nu putem face nimic in aceasta privinta", a adaugat Strub.

In afara de cateva camioane, toate echipamentele militare care apar in "The Avengers" (avioane de vanatoare F-22 Raptors, de exemplu) au fost create cu ajutorul tehnologiei digitale, din cauza lipsei de cooperare cu armata.

Super-eroii din "The Avengers", diferiti de cei din alte filme

Super-eroii din "The Avengers" nu au raspuns acestui imperativ, dovedind, probabil, ca nu sunt acele modelele docile de patriotism american cu care sunt asociati adeseori ceilalti super-eroi. Cazul organizatiei S.H.I.E.L.D., care a contrariat Pentagonul, reprezinta de fapt una dintre marile teme de reflectie propuse de Marvel.

Prin intermediul ei sunt puse sub semnul intrebarii problematicile binecunoscute ale puterii si democratiei: trebuie oare securitatea sa primeze in fata libertatii? Un soldat trebuie sa respecte intotdeauna ordinele? Ce inseamna patriotismul?.

In final, ceea ce reproseaza Pentagonul producatorilor filmului "The Avengers" este faptul ca pelicula nu desemneaza in mod clar inamicul (extraterestri care invadeaza orasul New York sunt ei oare mai rai decat guvernantii care vor sa lanseze bomba atomica asupra orasului pentru ca invazia sa nu se propage?).

Potrivit editorilor site-ului lefigaro.fr., Pentagonul reproseaza de fapt producatorilor de la Marvel Studios ca au creat un blockbuster prea inteligent.

#The Avengers Pentagon, #critici Pentagon The Avengers, #film Marvel Studios Pentagon , #Filme in cinema