Celebrul regizor Roman Polanski participa la un festival in Polonia, cu riscul extradarii in Statele Unite

Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 12:48
1450 citiri
Celebrul regizor Roman Polanski participa la un festival in Polonia, cu riscul extradarii in Statele Unite

Cineastul Roman Polanski, prezent in acest weekend la un festival de film in Polonia, risca sa fie arestat si extradat in Statele Unite ale Americii, informeaza hollywoodreporter.com.

Renumitul regizor, care a fugit din Statele Unite in 1977, dupa ce si-a recunoscut vinovatia in cadrul unui proces in care era acuzat ca a intretinut raporturi sexuale cu o minora, se afla in Polonia, unde a fost vazut in public, vineri, la cea de-a 38-a editie a Festivalului de Film Gdynia.

Roman Polanski, care a ajuns in Polonia joi seara, a sustinut un master-class in fata studentilor de la Facultatea de regie de film din aceasta tara, vineri dupa-amiaza, si a fost prezent, vineri seara, la festivalul mentionat, unde a asistat la proiectia speciala a celui mai recent film al sau, "La Venus à la fourrure", un eveniment la care accesul a fost posibil exclusiv pe baza unei invitatii.

Desi organizatorii festivalului nu au dorit sa comenteze prezenta celebrului regizor la eveniment, un spectator a confirmat pentru The Hollywood Reporter faptul ca Roman Polanski se afla intr-adevar in Gdynia, un oras la Marea Baltica.

Totodata, The Hollywood Reporter afirma ca presa nu a avut voie sa asiste la acel master-class sustinut vineri de Roman Polanski.

Tema discutiei pe care celebrul regizor a purtat-o cu studentii polonezi, in limba poloneza, a fost modul in care trebuie realizata tranzitia de la scenariul unui film la productia finala, proiectata pe marele ecran.

Potrivit unui participant la acest seminar, niciun student nu l-a intrebat pe Polanski despre revenirea sa in Polonia, iar cineastul francez de origine poloneza s-a limitat sa dezvaluie cateva dintre filmele sale preferate din ultimii ani: "There Will Be Blood" si productia poloneza "Suicide Room".

Potrivit regizorului artistic al Festivalului de Film Gdynia, Michal Chacinski, accesul care garanteaza prezenta la proiectia speciala a filmului "La Venus à la fourrure" a avut loc exclusiv pe baza unor invitatii, iar evenimentul a beneficiat de paza stricta a unor echipe de securitate, la cererea distribuitorilor filmului.

Regizorul este acuzat de viol

Roman Polanski a fugit din Statele Unite in 1977, inainte de pronuntarea sentintei sale, dupa ce si-a recunoscut vinovatia in cadrul unui proces in care era acuzat ca a intretinut raporturi sexuale cu o minora in varsta de 13 ani. Cineastul se afla in continuare sub incidenta unui mandat international de arestare si de extradare, fiind acuzat de viol.

Roman Polanski s-a nascut in Franta din parinti polonezi si este cetatean francez. A studiat regia de film la Scoala de Arte din Cracovia si la prestigioasa Scoala Nationala de Cinema din Lodz.

In urma cu patru ani, Polanski a fost arestat atunci cand a calatorit in Elvetia, unde dorea sa participe la Festivalul de Film de la Zurich. Cineastul a fost plasat in regim de arest la domiciliu, in casa lui de vacanta din statiunea montana Gstaad, in timp ce autoritatile americane incercau sa obtina extradarea sa. Cineastul a castigat insa acea batalie judiciara, iar autoritatile elvetiene i-au permis sa se intoarca acasa, in Franta.

Roman Polanski a vizitat pentru ultima data Polonia, in urma cu mai multi ani, cand a participat la inmormantarea unui prieten.

In martie 1977, Roman Polanski, pe atunci in varsta de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a intretinut relatii sexuale cu Samantha Geimer, in varsta de 13 ani, dupa o sedinta foto care a avut loc in vila actorului Jack Nicholson. Cateva saptamani mai tarziu, in timpul procesului in care era acuzat de viol, in urma unei plangeri depuse de parintii victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai intai, nevinovat, schimbandu-si ulterior strategia si recunoscandu-si fapta. Ulterior, regizorul a fugit in Europa, evitand de atunci sa calatoreasca in tarile care aveau tratate de extradare cu Statele Unite ale Americii.

Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" si "Rosemary's Baby", este si autorul lungmetrajului "Pianistul/ The Pianist" (2002), povestea unui pianist scapat dintr-un ghetou din Varsovia in timpul celui de-al doilea razboi mondial, care a castigat Palme D'Or la Cannes si premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

In 2005, Polanski a regizat un remake al peliculei "Oliver Twist", dupa romanul omonim al lui Charles Dickens.

#Roman Polanski filme, #Roman Polanski extradare, #Roman Polanski viol , #Filme Romania