Restrospectiva filmului romanesc de la Bruxelles, incheiata de doua creatii Porumboiu

Luni, 05 Mai 2014, ora 10:15
1397 citiri
Restrospectiva filmului romanesc de la Bruxelles, incheiata de doua creatii Porumboiu

Cea mai importanta retrospectiva dedicata filmului romanesc organizata vreodata in Benelux, la Cinemateca regala a Belgiei, si care a debutat pe 3 aprilie, s-a incheiat duminica seara prin proiectia scurt metrajului "Visul lui Liviu" si a filmului "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism" in regia lui Corneliu Porumboiu.

Cu prilejul Zilei Filmului Romanesc, a avut loc la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (Bozar) si lansarea primului studiu despre cinematograful romanesc in limba engleza, "Contemporary Romanian Cinema: The History of an Unexpected Miracle" (2013), apartinand autoarei Dominique Nasta.

Retrospectiva, care a marcat un secol de cinematografie romaneasca, a inclus 23 de filme semnate de regizorii consacrati ai noului val - Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu-, de cineastii deceniilor trecute - Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Pita, Mircea Daneliuc - sau de clasici ai celei de-a saptea arte - Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade, Jean Georgescu, care contureaza fresca cinema-ului romanesc.

Ciclul de filme a fost organizat de Cinemateca regala a Belgiei si Institutul Cultural Roman Bruxelles, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei, cu o programare propusa de filmologul Dominique Nasta, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Arhivei Nationale de Film.

"Ziua Filmului Romanesc este un proiect care are rolul de a inchide simbolic aceasta retrospectiva foarte ampla realizata la cinemateca Bozar care este, dupa cum bine se stie, probabil cea mai importanta sau vizibila institutie multiarte din Bruxelles. Iar ideea acestei manifestari este de a lansa, pe de o parte, cartea profesoarei Dominique Nasta, de la Universitatea Libera din Bruxelles si, pe de alta parte, de a pune in contact industria de film romaneasca si industria belgiana, pentru a vedea ce potential de colaborare exista", a declarat duminica directorul Institutului Cultural Roman Bruxelles, Robert Adam.

Potrivit acestuia, manifestarea a fost un succes atat in randul publicului, cat si pentru specialistii in domeniu, fiind totodata unul dintre proiectele care a dat cea mai mare satisfactie in ultimul an in lumea culturala belgiana.

Cum a luat nastere proiectul autoarei Dominique Nasta

Proiectul profesoarei Dominique Nasta, care este autoarea primului studiu despre cinematografia romaneasca in limba engleza, a luat nastere dupa ce aceasta a constatat ca existau enorm de multe lucrari in limba romana despre cinematograful romanesc, dar numai sub forma de articole izolate si de articole din ziare.

"Mi s-a parut, fiind cadru universitar si participand la multe colocvii, ca aceasta problematica atat de actuala si asa de recunoscuta emotional nu avea nicio validitate in plan stiintific. M-am gandit ca era o necesitate si contextuala, si sociala, si chiar umana sa fac acest lucru, sa repar aceasta greseala si, in acelasi timp, sa arat ca este un acces de miracol neasteptat - care este subtilul cartii mele - ca nimeni nu se astepta ca acest cinema complet necunoscut, brusc sa aiba atatea premii in festivalele internationale si sa fie atat de celebru. Iar, pe de alta parte, am vrut sa subliniez ca acest cinema se bazeaza pe o traditie, pe un trecut, pe niste caracteristici si pe anumite specificitati romanesti din literatura, din cultura, din arta care nu pot fi intelese daca ne referim numai la noul val romanesc", a detaliat prof. Dominique Nasta.

Potrivit acesteia, retrospectiva filmului romanesc a fost lansata la inceputul anului 2014 ca sa acompanieze lansarea cartii sale in Europa, dar si pentru ca autoarea si-a dat seama ca necesitatea de a crea un repertoriu mai larg era si o modalitate de a intelege mai bine fenomenul noului val al cinematografiei romanesti. "Deci am gandit aceasta programare, in colaborare cu ICR, cu Ambasada Romaniei, dar si cu Cinemateca belgiana, care este una dintre cele mai bogate din lume, care avea deja mai multe pelicule romanesti in aceasta dubla perspectiva - pe de o parte sa se inteleaga care este modul de evolutie a fostului cinema prin figuri esentiale si, pe de alta parte, sa se vada originalitatea noului val in contextul destul de - as spune - putin original al cinema-ului actual, unde autorii si filmele si noutatile se cauta", a completat Dominique Nasta.

Regizorul Corneliu Porumboiu a remarcat interesul publicului belgian pentru filmele romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#film romanesc Bruxelles, #restrospectiva film romanesc, #Corneliu Porumboiu , #Filme Romania