Romania castiga inca un premiu de film, intr-o coproductie internationala

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 16:23
1335 citiri
Romania castiga inca un premiu de film, intr-o coproductie internationala
Foto: urbanthingsromania.blogspot.com

Filmul "Cannibal", de Manuel Martin Cuenca, o coproductie Spania-Romania-Franta-Rusia, a fost recompensat cu premiul pentru cea mai buna imagine la cea de-a 61-a editie a Festivalului International de Film de la San Sebastian.

Avandu-i in distributie pe Antonio de la Torre si Olimpia Melinte, filmul prezinta strania poveste de dragoste dintre un croitor respectat din Granada, altfel un canibal fara scrupule, si doua femei, gemene. Trofeul a fost acordat directorului de imagine al acestui film, Pau Esteve Birba, informeaza hollywoodreporter.com.

Filmul "Bad Hair", o drama regizata de Mariana Rondon, cu o actiune plasata in orasul Caracas, a castigat sambata seara marele premiu - trofeul Scoica de Aur - la cea de-a 61-a editie a Festivalului International de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie).

Aceasta coproductie venezueleana-peruana-germana a castigat cel mai important trofeu decernat la San Sebastian prin decizia unanima a juriului.

Todd Haynes, presedintele juriului, a declarat ca filmul "Bad Hair" reprezinta o ilustrare onesta a complexitatii culturale din epoca moderna. Pelicula descrie felul in care se contureaza identitatea unui baiat sub influenta mamei sale.

O mentiune speciala a juriului a revenit peliculei "Wounded", regizata de Fernando Franco, care spune povestea unei femei aflate in cautarea fericirii. Marian Alvarez, care a interpretat o femeie diagnosticata cu tulburare de personalitate de tip borderline, a castigat trofeul Scoica de Argint pentru cea mai buna actrita.

Cel de-al treilea film prezentat de Fernando Eimbcke la San Sebastian, intitulat "Club Sandwich", i-a adus acestui cineast mexican trofeul Scoica de Argint pentru cel mai bun regizor, iar Jim Broadben a castigat Scoica de Argint pentru cel mai bun actor cu rolul interpretat in filmul "Le Week-end", regizat de Roger Michell.

Antonin Baudry, Christophe Blain si Bertrand Tavernier au fost recompensati cu premiul pentru cel mai bun scenariu cu filmul "Quai d'Orsay", regizat de Bertrand Tavernier. Aceeasi pelicula a castigat si trofeul FIPRESCI.

Mult ravnitul trofeu Kutxa New Directors, un premiu in valoare de 50.000 de euro, a revenit peliculei "Of Horses and Men", de Benedikt Erlingsson. Acest premiu este impartit intre regizorul si distribuitorul spaniol al filmului.

Filmul "A Wolf at the Door", regizat de Fernando Coimbra, s-a impus la categoria Horizontes, castigand premiul in valoare de 35.000 de euro, iar pelicula "About Time", de Richard Curtis, care a castigat si European Film Award, a fost recompensata cu Wauki TV Audience Award, un premiu in valoare de 20.000 de euro.

Printre celelalte pelicule premiate in acest an la San Sebastian se numara filmele: "Like Father, Like Son", de Hirozaku Kore-eda, premiat cu Premiul Publicului, "Wolf", de Jim Taihuttu, premiat cu Youth Award, si "Young and Beautiful", de Francois Ozon, recompensat cu TVE Otra Miranda Award.

Premiile Donostia - trofee pentru intreaga cariera - au fost decernate in acest an actorilor Carmen Maura si Hugh Jackman.

Romania a fost reprezentata la cea de-a 61-a editie a Festivalului International de Film de la San Sebastian de lungmetrajul "Cainele Japonez", regizat de Tudor Cristian Jurgiu, care a concurat in sectiunea New Directors, destinata regizorilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj din cariera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premiu Romania film, #film romanesc cea mai buna imagine, #Festivalul International de Film de la , #Filme Romania