"Toata lumea din familia noastra" de Radu Jude - marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 10:20
1203 citiri
"Toata lumea din familia noastra" de Radu Jude - marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo

Lungmetrajul "Toata lumea din familia noastra", in regia lui Radu Jude, a primit, duminica, Inima orasului Sarajevo, marele premiu al Festivalului International de Film de la Sarajevo, desfasurat intre 6 si 14 iulie.

Pelicula "Toata lumea din familia noastra" trateaza cu umor povestea trista a unui tata si a fiicei lui, care vor sa petreaca impreuna o vacanta ca-n rai, dar sunt prinsi in iadul relatiilor de familie de pe pamant. Filmul ii are in rolurile principale pe Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sirbu si Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinara a cunoscutilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu si Alexandru Arsinel.

Lungmetrajul lui Radu Jude a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin de anul acesta. "Toata lumea din familia noastra" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude dupa "Cea mai fericita fata din lume" care a obtinut premiul CICAE la Berlinala in 2009.

Alte premii obtinute de cineastii romani

Acesta nu a fost singurul premiu al cineastilor romani la Sarajevo. Ivana Mladenovic a primit Inima orasului Sarajevo pentru cel mai bun documetar, pentru "Turn Off the Lights", pe baza unui scenariu scris de aceasta si Bianca Oana. Documentarul a avut premiera mondiala in aprilie la Festivalul Tribeca din New York.

Dupa ce au petrecut cativa ani in inchisoare, trei tineri barbati incep sa redescopere realitatile vietii in libertate, marcate de agresiuni si excese, in comunitatea de tigani in care traiesc.

Printre ei se afla Alex, un personaj captivant, care are o atitudine deranjant de blazata fata de violenta, femei si sentimentul de vina. Potrivit The Hollywood Reporter, acest documentar ofera o imagine inedita prin raritatea ei asupra culturii tiganesti contemporane, iar Alex si fostii lui colegi de inchisoare reusesc sa se impace cu lumea exterioara, in ciuda dilemelor de moralitate cu care se confrunta.

Ivana Mladenovic s-a nascut in 1984, in localitatea Kladovo din Serbia. Ea este absolventa a sectiei regie de film din cadrul UNATC - Bucuresti, promotia 2009.

De asemenea, scurtmetrajul "Tatal meu e cel mai tare" de Radu Potcoava a primit un premiu special al juriului.

"Tatal meu e cel mai tare" este al doilea scurtmetraj produs de MediaPro Pictures - dupa "Bora Bora", in regia lui Bogdan Mirica -, castigator al sectiunii dedicate in cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) si selectionat la evenimente de gen de prestigiu, precum cele de la Locarno, Varsovia si Salonic.

Filmul prezinta viata aparent banala a unei familii din cartierul Colentina, macinata de probleme financiare. Tavi (Gavril Patru) si Cati (Ioana Flora) sunt pe punctul de a pierde apartamentul in care locuiesc, din cauza datoriilor. Andrei, unicul lor fiu, este intr-o perioada de rebeliune si nimereste in cele mai periculoase anturaje. Tavi il surprinde cu un interlop si este nevoit sa intervina, chiar daca acest lucru presupune sa apeleze la cei mai mari mafioti, pentru care, in tinerete, Tavi a facut inchisoare, si sa isi puna familia in pericol.

Proiectul "Totonel" de Alexander Nanau a primit mentiunea speciala a juriului din sectiunea "Work in Progress".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premiu film romanescu, #film Romania premiu, #pelicule Romania premiu , #Filme Romania