Un film regizat de Stere Gulea inaugureaza Zilele filmului romanesc la Madrid

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 10:14
1406 citiri
Un film regizat de Stere Gulea inaugureaza Zilele filmului romanesc la Madrid
Sursa foto: ziarulmetropolis.ro

Lungmetrajul "Sunt o baba comunista", in regia lui Stere Gulea, inaugureaza marti cea de-a 4-a editie a Zilelor filmului romanesc din Spania, eveniment organizat de Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Filmoteca spaniola si Cinemateca din Madrid.

Acest ciclu de film romanesc este organizat in fiecare an incepand din 2010 si a intrat pe agenda culturala a iubitorilor de cinema din Madrid, bucurandu-se si de sprijinul unor cunoscuti critici de film. Editia din acesta an, care se va incheia la 30 ianuarie 2014, se desfasoara in colaborare cu Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN), Mediapro Entertainment Romania, Festivalul de Film de Autor din Barcelona - D'A si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Societatii Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN SARA).

Prezent la proiectii, regizorul Stere Gulea isi va prezenta in premiera in Spania filmul "Sunt o baba comunista" (2013), care ii are in distributie pe Luminita Gheorghiu, Marian Ralea si Ana Ularu, dar si "Morometii" (1988, cu Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu si Gina Patrichi).

Fiica lui Stere Gulea isi prezinta lungmetrajul de debut la Madrid

In plus, Alexandra Gulea, fiica lui Stere Gulea, vine de asemenea la Madrid pentru a-si prezenta lungmetrajul de debut, "Matei, copil miner" (din 2013, cu Alexandru Czuli si Remus Marginean). Debutul tinerei regizoare a fost nominalizat la Big Screen Award la Festivalul de Film de la Rotterdam si a fost prezentat in Spania la Festivalul Cinema Jove din Valencia.

La Filmoteca spaniola vor fi proiectate si alte lungmetraje de fictiune: "Cainele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, care a avut premiera mondiala in luna septembrie la Festivalul de Film de la San Sebastian si din a carui distributie fac parte Victor Rebengiuc, Serban Pavlu si Laurentiu Lazar; "Pozitia copilului", castigator la Berlin, in regia lui Calin Peter Netzer si cu actorii Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache; "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu, cu Bogdan Dumitrache, Diana Avramut si Mihaela Sirbu; "Rocker", de Marian Crisan, cu Dan Chiorean, Alin State si Ofelia Popii; "Despre oameni si melci", de Tudor Giurgiu, cu Andi Vasluianu, Monica Barladeanu si Dorel Visan.

Noutatea acestei editii, sustin organizatorii, este reprezentata de selectia de filme documentare, dintre care patru vor fi proiectate in premiera in Spania: "In numele primarului", in regia Ancai Hirte, "Afacerea Tanase. Leapsa pe murite", de Ionut Teianu, "Aici...adica acolo", de Laura Capatana Juller, "DUPA TACERE ceea ce nu e rostit nu exista?", de Vanina Vignal. In plus, "Un gand, un vis, Doyle... si-un pix", regizat de Bogdan Ilie-Micu, a fost selectionat si proiectat la Festivalul D'A din Barcelona.

#film Sunt o baba comunista, #film Stere Gulea, #Festival Film Cannes 2012 , #Filme Romania