Un serial BBC ar putea fi filmat in Romania

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 09:42
1982 citiri
Un serial BBC ar putea fi filmat in Romania
Foto: BBC

"Dickensian", un serial TV produs de postul BBC, a carui actiune este este plasata in Londra secolului al XIX-lea, ar putea fi filmat in Romania, a anuntat creatorul sau, cineastul britanic Tony Jordan, citat de variety.com.

Tony Jordan, creatorul unor productii de televiziune celebre, precum "Viata pe Marte/ Life on Mars" si "Escrocii/ Hustle", spune ca ar putea sa filmeze serialul "Dickensian", care va avea 20 de episoade, in Europa de Est, intrucat nu a gasit in Marea Britanie un studio potrivit pentru aceasta drama produsa de BBC, a carui actiune se desfasoara la Londra in secolul al XIX-lea, scrie Mediafax.

"La inceputul anului viitor ar trebui sa construim decorurile pentru acest serial si, pentru moment, nu am gasit niciun loc pentru a le amplasa", a declarat Tony Jordan, miercuri, pentru The Independent. "Nu sunt sigur ca imi doresc ca 'Dickensian' sa fie turnat in Bulgaria sau in Romania; nu mi se pare corect. Ar trebui filmat in Marea Britanie", a adaugat cineastul britanic.

Studiourile britanice traditionale, precum Pinewood si Shepperton, sunt deja rezervate pentru lunile viitoare, in contextul in care productia cinematografica si de televiziune din Marea Britanie trece printr-o perioada de efervescenta, stimulata de scutirile si reducerile de taxe oferite de autoritatile locale. Din acest motiv, multi producatori britanici au fost nevoiti sa caute spatii de filmare alternative, precum depozite si fabrici abandonate, asa cum este cazul pentru serialul "24: Live Another Day", ale carui episoade sunt filmate in prezent in cladirea Gillette din cartierul West London.

Tony Jordan intentioneaza sa creeze un platou de filmare care sa aminteasca de arhitectura londoneza din secolul al XIX-lea, cu "cladiri darapanate, alei inguste si pasarele precare", precizeaza The Independent. Platoul va include aproximativ 20 de cladiri, create pentru a semana cu cele descrise in operele lui Charles Dickens, precum Old Curiosity Shop si Flagin's Lair din "Oliver Twist".

Celelalte cladiri recreate vor fi barul The Three Cripples din "Oliver Twist", sediul firmei de contabilitate Scrooge & Marley din "Colind de Craciun" ("A Christmas Carol"), cabinetul de taxidermie "Mr. Venus" din "Our Mutual Friend" si cabinetul de avocatura Tulkinghorn and Jaggers, in care vor lucra avocati care apar in volumele "Bleak House" si "Marile sperante" ("Great Expectations").

Platoul de filmare are nevoie de o suprafata totala de circa 4.650 metri patrati si o inaltime de cel putin 10 metri. Tony Jordan intentioneaza sa inchirieze un depozit pe care sa il transforme in platouri de filmare. Filmarile pentru "Dickensian" vor dura aproximativ 18 luni.

Alex Jones, directorul companiei de productie Red Planet Pictures, spune ca a cautat in van in ultimele noua luni un loc potrivit in Marea Britanie pentru acest serial.

"Cand eram in recesiune, nu se construiau cladiri industriale, iar dupa ce am iesit din recesiune, toata lumea cauta cu frenezie astfel de locuri. Cei mai multi dintre proprietarii de depozite sau fabrici doresc sa isi inchirieze proprietatile pentru perioade cuprinse intre cinci si 10 ani", a spus Alex Jones.

Scenariul e gata

Tony Jordan a scris deja scenariul pentru serialul "Dickens", care va avea 20 de episoade cu o durata de 30 de minute fiecare, in care vor fi aduse impreuna o serie de personaje care au aparut in mai multe romane scrise de Charles Dickens.

Charles John Huffam Dickens (7 februarie 1812 - 9 iunie 1870) este unul dintre cei mai apreciati scriitori englezi. Printre cele mai importante opere ale sale se numara volume precum "Aventurile lui Oliver Twist", "Nicholas Nickleby", "Colind de Craciun/ A Christmas Carol", "David Copperfield", "A Tale of Two Cities" si "Marile sperante/ Great Expectations".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#serial bbc romania, #dickensian filmare romania , #Filme Romania