Zilele Filmului Romanesc incep joi, in cadrul TIFF

Joi, 07 Iunie 2012, ora 09:46
1361 citiri
Zilele Filmului Romanesc incep joi, in cadrul TIFF

Una dintre cele mai asteptate sectiuni ale Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Zilele Filmului Romanesc, incepe oficial joi si aduce in atentia publicului, pana sambata, cele mai recente productii romanesti.

Astfel, spectatorii au ocazia sa vada, in premiera absoluta, noul film regizat de Florin Piersic, "Killing Time", o parodie a filmelor noir cu asasini platiti, "Si caii sunt verzi pe pereti", de Dan Chisu, o tragicomedie despre iluzia imbogatirii peste noapte, "Trei zile pana la Craciun" (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), docu-drama lui Radu Gabrea despre sfarsitul Ceausestilor sau "Despre oameni si melci", in regila lui Tudor Giurgiu.

Patru dintre cele mai recente productii vor concura, la randul lor, in sectiunea dedicata filmului autohton: "Crulic - drumul spre dincolo" (regia Anca Damian), "Toata lumea din familia noastra" (regia Radu Jude), "Undeva la Palilula" (regia Silviu Purcarete) si "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (regia Adrian Sitaru).

Programul festivalului

Filmul lui Adrian Sitaru va avea parte de o proiectie speciala pentru persoanele cu dizabilitati la Cinematograful Marasti, la ora 18.00.

In cadrul Zilelor Filmului Romanesc vor fi prezentate si documentare: "8 martie" (regia Alexandru Belc), despre Ziua Femeii in Romania comunista, care va rula in premiera, "Pacatoasa Teodora", de Anca Hirte, "Un gand, un vis, Doyle... si-un pix", de Bogdan Ilie-Micuiar, iar Ivana Mladenovic prezinta povestea a trei fosti detinuti tineri dupa eliberare in "Turn Off the Lights".

Joi, de la 21.30, filmul Ivanei Mladenovic va avea parte de o extra-proiectie in spatiul TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj), urmata de un concert sustinut de Karpov not Kasparov.

In cadrul evenimentului, dar in afara competitiei, va testa reactia publicului primul film interactiv din Romania: "Kiddo", in regia lui Millo Simulov. Cei din sala vor putea decide soarta protagonistilor in momente-cheie ale actiunii, din variantele oferite de realizatori, sambata, la 16.15, la Cinematograful Victoria.

Direct de la Cannes, din Semaine de la Critique, va veni la Cluj si scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Stefan Constantinescu - "Family Dinner".

Tot in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, la TIFF Lounge, de la 15.45, va avea loc dezbaterea Festivalul Filmului Romanesc de la New York, initiata de Institutul Cultural Roman de la New York si organizata in parteneriat cu Film Society of Lincoln Center si in colaborare cu TIFF - care in decembrie 2012 va ajunge la cea de-a saptea editie.

Discutia va fi moderata de Corina Suteu, directorul ICRNY si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York, si de Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York.

Dezbaterea va fi precedata, de la 15.15, de lansarea noului numar in limba engleza al editiei speciale AperiTIFF, publicata de TIFF in colaborare cu ICR New York.

Joi este si Ziua HBO la TIFF. Partenerul traditional al festivalului aduce la TIFF cinci documentare originale si miniseria premiata cu cinci premii Emmy si un Glob de Aur "Mildred Pierce" si ofera, ca si in editiile precedente, sectiunile "3x3" si "Ce se intampla, documentarule?".

Proiectia-maraton a serialului multipremiat "Mildred Pierce" (regia Todd Haynes), programata joi, la ora 10.00, la Cinematograful Arta, este unul dintre highlight-urile editiei.

Celelalte productii originale pe care HBO le ofera spectatorilor TIFF sunt "Raiul si iadul" (regia David Calek, Cehia), "Dumnezeu a creat sexul" (regia Konrad Szolajski, Polonia), "Intre doua lumi" (Viktor Oszkar Nagy, Ungaria), "Vorbitor" (regia Radu Muntean si Alexandru Baciu), si "Doina groparilor" (regia Pavel Cuzuioc).

Totodata, in cadrul Galei de inchidere care va avea loc sambata vor fi anuntati castigatorii Concursului National de Scenarii initiat de HBO Romania si organizat in parteneriat cu TIFF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Zilele Filmului Romanesc TIFF, #TIFF 2012, #program TIFF 2012 , #Filme Romania