Au disparut doua treimi din filmele mute din SUA

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 12:15
1849 citiri
Au disparut doua treimi din filmele mute din SUA

Peste doua treimi din filmele mute turnate in Statele Unite intre anii 1912 si 1929 au disparut, printre ele fiind pelicule de Lubitsch sau cu actrita Clara Bow, releva un raport publicat miercuri de Biblioteca Congresului, in care se solicita masuri imediate de conservare.

Raportul, redactat sub egida Asociatiei nationale de conservare a filmelor (NFPB), afirma ca, din cele circa 11.000 de filme realizate in perioada cinematografiei mute, "numai 14% - adica 1.575 - mai exista in formatul original de 35 mm". Aproape 11% dintre filmele mute se pastreaza numai in versiune straina sau in format de calitate inferioara, de 28 mm sau 16 mm, iar 5% sunt incomplete, mai arata studiul intitulat "Supravietuirea filmelor mute americane: 1912-1929", semnat de istoricul si specialistul in arhivistica David Pierce.

Filmele mute, uitate repede odata cu aparitia sonorului si apoi a televizorului, sunt extrem de fragile fiindca pelicula de nitrat este usor inflamabila. Au fost si victimele "lipsei de valoare comerciala si a unei lungi perioade de dezinteres atat din partea proprietarilor, cat si a publicului", precizeaza Pierce.

Studiul mentioneaza disparitia a patru filme cu Clara Bow, una din marile vedete ale filmului mut, disparitia aproape totala a peliculei "The Patriot" (1928) de Ernst Lubitsch, nominalizat la Oscar, sau a unei versiuni din 1926 a productiei "Marele Gatsby".

Se pastreaza toate filmele lui Buster Keaton, Charlie Chaplin si Harold Lloyd, se mai mentioneaza in raport, insa, "la fiecare film care supravietuieste au disparut cinci sau sase", dintre care multe clasice ale epocii, regreta istoricul de film.

Unul din patru filme mute din SUA a fost gasit intr-o tara straina

Printre cele 3.311 filme pastrate, unul din patru a fost gasit intr-o tara straina si un sfert din ele au fost aduse in SUA. Cea mai mare colectie de filme americane exportate se afla in arhivele Cehiei, precizeaza studiul.

"Raportul are o valoare inestimabila fiindca arta filmului mut este esentiala in cultura noastra', arata intr-un comunicat Martin Scorsese, care lupta de multa vreme pentru pastrarea peliculelor si care a regizat 'Hugo", omagiu adus cinematografiei mute si regizorului francez Georges Melies.

Pentru salvarea a ceea ce exista inca sau descoperirea filmelor de care nu se mai stie nimic, in raport se fac cateva recomandari, printre care elaborarea unui program de repatriere a filmelor sau colaborari mai intense cu colectionari privati sau studiouri pentru identificarea si conservarea filmelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#film mut SUA, #film Clara Bow, #film Charlie Chaplin, #film Marele Gatsby , #Filme vechi