UPDATE Nelson Mandela va fi inmormantat pe 15 decembrie in satul natal

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 18:23
1529 citiri
UPDATE Nelson Mandela va fi inmormantat pe 15 decembrie in satul natal

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela va fi inmormantat pe data de 15 decembrie in satul natal Qunu (situat in partea de sud a tarii), o ceremonie nationala in memoria sa fiind programata pentru 10 decembrie pe stadionul din Soweto, in apropiere de Johannesburg, a anuntat vineri presedintele Jacob Zuma, transmite AFP.

Memoria lui Nelson Mandela a fost evocata, vineri, la Bucuresti, la o dezbatere despre rolul Parlamentului European in politica externa a UE, amintindu-se, in context, ca fostul presedinte sud-african a fost primul castigator al Premiu Saharov, instituit de PE.

"Primul Premiu Saharov i-a fost decernat lui Nelson Mandela in 1988", a punctat reprezentanta Biroului de informare al PE in Romania, Madalina Mihalache, aratand ca PE marcheaza 25 de ani de la infiintarea acestui premiu.

Ea a apreciat ca "Premiul Saharov este cel mai vizibil simbol al mijloacelor prin care incearca sa-i protejeze pe cei care isi promoveaza convingerile democratice".

Presedintele Traian Basescu a transmis vineri un mesaj de condoleante la incetarea din viata a omului de stat Nelson Mandela, in care apreciaza ca fostul presedinte sud-african a contribuit decisiv la construirea unei noi viziuni despre demnitatea umana.

Nelson Mandela ramane in sufletul si in memoria omenirii ca fiind cel care a schimbat istoria tarii sale si a influentat generatii, un exemplu de sacrificiu si daruire, afirma si premierul Victor Ponta, vineri, intr-un mesaj de condoleante adresat in memoria fostului presedinte al Africii de Sud.

Laureat al premiului Nobel pentru Pace in anul 1993, Mandela a reprezentat simbolul luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care dorea sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud. Mandela a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990, unde a invatat sa-si inteleaga adversarii - cunoscandu-le limba si poezia - sa-i ierte si sa lucreze cu ei. Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimarii poporului sau.

Dalai Lama, seful spiritual tibetan, a declarat vineri ca a pierdut odata cu moartea lui Nelson Mandela "un prieten drag", aducand un omagiu "omului de curaj, cu principii si de o integritate incontestabila", intr-un mesaj de condoleante adresat familiei sale.

In memoria sa, presedintele american Barack Obama a dat ordinul ca steagurile americane sa fie coborate in berna pana luni, pentru a onora memoria fostului presedinte sud-african. "Deplangem pierderea (lui Mandela), dar vom onora pe veci memoria sa", anunta presedintele american in proclamatia sa.

Si printul William a numit "extrem de trista si tragica" moartea lui Nelson Mandela, imediat dupa ce a asistat, la Londra, la premiera unui film consacrat vietii fostului presedinte sud-african.

Doi actori care l-au intruchipat pe Nelson Mandela pe marile ecrane, Morgan Freeman si Idris Elba, au salutat memoria fostului lider sud-african, decedat joi.

Britanicul Idris Elba, care joaca rolul fostului lider sud-african in filmul "Mandela: Long Walk to Freedom", lansat vineri in Statele Unite, a afirmat la randul lui: "Ce onoare ca l-am intruchipat pe Nelson Mandela, un om care s-a jucat cu destinul, a facut sa cada barierele si a aparat drepturile omului sub privirile lumii intregi".

De asemenea, filmul biografic despre laureatul Premiului Nobel pentru Pace este favorit in cursa pentru Oscaruri.

#Nelson Mandela erou, #Nelson Mandela pe moarte, #Nelson Mandela spitalizat , #Premiere film