Furtul tablourilor din Rotterdam ii inspira pe Tudor Giurgiu si Cristian Movila pentru un film de actiune

Joi, 01 August 2013, ora 13:00
1878 citiri
Furtul tablourilor din Rotterdam ii inspira pe Tudor Giurgiu si Cristian Movila pentru un film de actiune
Sursa foto: Cinemarx.ro

Furtul celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, opera unui grup infractional alcatuit din sase romani, devine subiect de film, fiind in prezent dezvoltat de regizorul Tudor Giurgiu si fotograful Cristian Movila, potrivit unui comunicat.

Proiectul de lungmetraj reda pas cu pas afacerea palpitanta care a dus la posibila disparitie prin ardere a unor opere de arta a caror valoare depaseste, conform expertilor, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de lucrari de arta pe plan mondial.

Subiectul a ajuns deja in paginile principalelor ziare si la jurnalele televiziunilor straine, cum ar fi: New York Times, The Guardian, Huffington Post, BBC, CNN, Le Figaro, Le Point, Der Spiegel. Editia tiparita de sambata a cotidianului The New York Times are pe coperta articolul lui Andrew Higgins "A Trail of Masterpieces and a Web of Lies, Leading to Anguish", ilustrat cu fotografiile lui Cristian Movila.

Articolul descrie derularea evenimentelor principale din "jaful secolului", intr-o maniera alerta, cinematografica, prezentand principalii eroi implicati in acest caz, precum si satul Carcaliu (jud. Braila), care a devenit scena principala a actiunii, din momentul in care Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecti, a declarat ca a ars tablourile intr-o soba.

Echipa condusa de Cristian Movila si Tudor Giurgiu este in plina documentare, i-a intervievat deja pe cei implicati in jaf si lucreaza in paralel la realizarea scenariului.

Poveste "aproape fantezista, dar atat de reala"

"Subiectul mi se pare ca are un potential extraordinar, iar vizitele facute la Carcaliu, discutiile cu cei implicati, ambianta speciala din sat, toate acestea m-au convins ca exista material pentru un film absolut special. L-am contactat pe Tudor, un vechi prieten si colaborator, si sunt convins ca impreuna vom putea aduce aceasta poveste pe marele ecran.

Dincolo de povestea aproape fantezista, dar atat de reala, ce ma fascineaza la intregul caz e ca devine un argument foarte prezent intr-o discutie care dureaza de secole. Care e valoarea operei artistice si cat de mult variaza ea functie de publicul care o apreciaza. Am vazut cu totii tablourile, opere inestimabile valorand milioane de euro, dar cat valoreaza de fapt un Picasso in mana unei mame care crede ca isi ajuta fiul?", a declarat Cristian Movila.

"Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producatori din Marea Britanie, Olanda si Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de actiune diferit de majoritatea filmelor de gen.

Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia si motivatiile autorilor jafului, faptul ca provin dintr-o comunitate de lipoveni izolata, care traieste intr-un sat locuit preponderent de varstnici, sunt elemente care vor da o culoare specifica unei povesti cu iz universal. Evaluam posibilitatea realizarii filmului in limba engleza, cu o distributie internationala, in care sa se regaseasca actori europeni si americani de top", a declarat, la randul sau, Tudor Giurgiu.

Operele de arta sustrase sunt "Tete d'Arlequin", de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune", de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge", de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee", de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed", de Lucian Freud. Cele sapte tablouri de zeci de milioane de euro, furate din Olanda in doar 2 minute si 48 de secunde, au fost aduse in Romania in trei perne si se pare ca au sfarsit intr-o soba din satul Carcaliu. Cercetarile procuraturii sunt insa in curs de desfasurare.

#film furt tablouri Rotterdam, #furt tablouri muzeu Kunsthal, #film nou Tudor Giurgiu, #colaborare Giurgiu Cristian Movila, #film Giurgiu furt tablouri , #Regizori