Premiul MEDIA pe anul 2014, castigat de regizorul bosniac Danis Tanovic

Luni, 12 Mai 2014, ora 16:35
1370 citiri
Premiul MEDIA pe anul 2014, castigat de regizorul bosniac Danis Tanovic

Regizorul bosniac Danis Tanovic, considerat unul dintre cei mai buni cineasti bosniaci din generatia sa, este castigatorul premiului MEDIA al Uniunii Europene pe anul 2014.

Danis Tanovic, nascut pe 20 februarie 1969, este un regizor si scenarist bosniac. El a devenit celebru dupa ce a regizat si scris scenariul pentru filmul "No Man's Land" din 2001, care a fost recompensat cu premiul Oscar in acel an la categoria "cel mai bun film strain", potrivit Mediafax.

Danis Tanovic va imparti acest premiu cu scenaristul Predrag Kojovic si cu producatorul Amra Baksic Camo, pentru filmul "What Are You Looking At?". Acest lungmetraj spune povestea unui erou de razboi care traieste in exil, dar decide sa se intoarca in Sarajevo, dupa 20 de ani, pentru a-l ajuta pe fratele sau Jasmin, implicat intr-un conflict cu Keke, fratele principalului mafiot din oras.

Premiul UE MEDIA a fost decernat in 2012 cineastului iranian Asghar Farhadi, iar, in 2013, regizorului danez Thomas Vinterberg.

Printre cele mai recente filme ale sale se numara "Triage" (2009), cu Colin Farrell, Paz Vega si Christopher Lee, si "Cirkus Columbia" (2010), cu Miki Manojlovic si Mira Furlan.

Premiul MEDIA, decernat celui mai bun proiect cinematografic

Premiul MEDIA al Uniunii Europene este decernat celui mai bun proiect cinematografic care are potentialul de a avea succes de public, selectionat dintre proiectele prezentate in 2014 pentru finantare in vederea dezvoltarii in cadrul programului MEDIA. Proiectul castigator poate fi un film de fictiune, de animatie sau un documentar, dar trebuie sa fie difuzat in cinematografe.

Costurile de dezvoltare, eligibile pentru finantare in cadrul programului MEDIA, includ elaborarea scenariului, distribuirea actorilor principali, constituirea echipei de filmare si pregatirea planului de finantare, marketingul initial si productia pilot. Castigatorul este selectionat de un comitet format din experti independenti si din reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura care administreaza programul MEDIA.

Anul 2014 marcheaza inceputul unei noi ere pentru programul MEDIA, care devine parte a programului Europa creativa. Noul program va continua sa sustina productia cinematografica, formarea si distributia si va crea un nou fond de garantare a imprumuturilor care va facilita accesul la finantare pentru sectoarele culturii si creatiei. Programul MEDIA ii ajuta pe cineasti sa devina cunoscuti la nivel international si mareste competitivitatea industriei de film europene.

Se preconizeaza ca programul Europa creativa va dispune de un buget de circa 1,3 miliarde de euro in perioada 2014-2020, in crestere cu aproape 9% in comparatie cu fostele programe MEDIA si Cultura.

#premiul UE Media 2014, #regizor film, #regizor bosniac Danis Tanovic , #Regizori