Bucurestiul a dat startul Festivalului de Film European

Vineri, 10 Mai 2013, ora 10:40
1502 citiri
Bucurestiul a dat startul Festivalului de Film European

Cea de-a XVII-a editie a Festivalului Filmului European s-a deschis joi seara la Bucuresti cu comedia regizorului irlandez John Michael McDonagh "Politistul".

"Festivalul este un eveniment-cheie in agenda culturala bucuresteana. Sunt onorat ca ICR-ul marcheaza presedintia irlandeza a Uniunii Europene prin invitatia pe care mi-a adresat-o de a vorbi. (...) In acest festival veti viziona filme din 11 tari care vor surprinde, vor nelinisti, vor provoca si, sper eu, vor delecta", a spus Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucuresti, in deschiderea festivalului.

Potrivit presedintelui Uniunii Cineastilor din Romania, Laurentiu Damian, conceptul festivalului, lansat in 1996, "Unitate prin diversitate", a devenit deja o traditie.

"Acest festival al filmului european in 1996 era un concept, adica Unitate prin diversitate si Ziua Europei sa fie marcata de diversitatea culturala a tarilor componente ale Europei. Conceptul a devenit o traditie si, practic, suntem la a 17-a editie", a afirmat Laurentiu Damian.

In cea de-a doua zi a festivalului, la Cinema Studio vor putea fi urmarite filme ale studentilor de la Universitatea Nationala de Arta, pelicula regizorului spaniol Ignacio Ferreras "Riduri" si filmul "Kotlovina" in regia lui Tomislav Radic.

Cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa, dublu selectionat in Competitia Festivalului de la Cannes, isi va prezenta la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane lungmetrajul de debut, "Bucuria mea" (Ucraina-Germania-Olanda, 2010) si va raspunde la intrebarile publicului. Invitat special al Festivalului Filmului European (9-11 mai, Cinema Studio si Cinemateca Eforie), Sergei Loznitsa a acceptat invitatia de a discuta cu spectatorii Cinematecii Romane.

La Sala Union, tot de la ora 19,30, va fi prezentata in premiera al doilea - si cel mai recent - lungmetraj de fictiune al lui Sergei Loznitsa, "In ceata" (Germania-Olanda-Belarus-Rusia-Letonia), distins cu prestigiosul premiu FIPRESCI (al Federatiei Internationale a Criticilor de Film) la editia din 2012 a Festivalului de la Cannes. Ambele filme au imaginea semnata de Oleg Mutu (singurul director de imagine care a participat in Competitia canneza din 2012) si ii ofera un rol important actorului Vlad Ivanov.

Regizorul Sergei Loznitsa va participa sambata, in ultima zi a festivalului, si la proiectia de la Cinema Studio a filmului "In ceata".

Accesul publicului la proiectii este liber, in limita locurilor disponibile. Toate filmele sunt subtitrate in limba romana.

Festivalul Filmului European 2013 este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, Ambasada Croatiei, Ambasada Finlandei, Ambasada Irlandei, Institutul Balassi - Centrul Cultural Maghiar, Ambasada Serbiei, Ambasada Slovaciei, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Festivalul Cinepolitica, Libra Film, Voodoo Films si UNARTE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#festivalul Filmului European, #Festival Film Bucuresti, #festival film Bucuresti 2013 , #Stiri Filme