Filmul 'Sunt o baba comunista', de Stere Gulea, in premiera germana la Berlin

Joi, 22 Mai 2014, ora 12:49
1336 citiri
Filmul 'Sunt o baba comunista', de Stere Gulea, in premiera germana la Berlin

Filmul 'Sunt o baba comunista', in regia lui Stere Gulea, va fi proiectat la 28 mai la ICR Berlin, in cadrul seriei de proiectii de film "New Romanian Films", care prezinta cele mai recente pelicule romanesti, inedite pentru publicul german.

Proiectul a fost initiat de ICR Berlin in 2014 Institutul Cultural Roman din Berlin, care creeaza o platforma de prezentare a celor mai recente filme romanesti in cinematograful de arta fsk din cartierul cosmopilit Kreuzberg din Berlin. Dupa vizionare, regizorii romani de film vor purta un dialog cu publicul prezent.

Seria a fost deschisa in luna martie cu filmul lui Igor Cobileanski, 'La limita de jos a cerului', urmat de 'Love Building' al Iuliei Rugina, in aprilie.

'Sunt o baba comunista' este o adaptare dupa romanul cu acelasi nume scris de Dan Lungu. Viata linistita de provincie a sotilor Emilia si Tucu este data peste cap atunci cand fiica lor se intoarce din Canada, impreuna cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit sa fie o intalnire fericita se transforma repede intr-o situatie complicata si in acelasi timp amuzanta. Parintii fetei afla ca tanarul cuplu trece prin probleme financiare grave, asa ca sunt dispusi la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor sa nu duca lipsa de nimic. Rolul 'babei comuniste' este jucat de consacrata actrita Luminita Gheorghiu, cu o impresionanta cariera cinematografica, relateaza ICR Berlin.

Stere Gulea, regizor si scenarist, este de formatie filmolog (a absolvit IATC sectia teatrologie-filmologie). A trebuit sa astepte 5 ani pentru ca cenzura comunista sa aprobe unul dintre cele mai reusite filme romanesti, 'Morometii'. Se remarca prin preocuparea pentru o constructie dramaturgica solid articulata si pentru dimensiunea culturala a operei cinematografice. A regizat peste 10 filme si a scris numeroase scenarii. Cele mai cunoscute filme: 'Morometii' (1988) si 'Castelul din Carpati' (1981). Ultimul film regizat, terminat in octombrie 2011, este 'Sunt o baba comunista'.

#filme Stere Gulea, #regizori romani, #regizori filme , #Stiri Filme