INTERVIU Castigatorul premiului pentru regie la Cannes: Am vrut sa spun povestea unor oameni uitati

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 19:25
1359 citiri
INTERVIU Castigatorul premiului pentru regie la Cannes: Am vrut sa spun povestea unor oameni uitati
Amat Escalante a castigat premiul pentru regie la Cannes

Cineastul Amat Escalante, premiat pentru regie la Festivalul de la Cannes 2013, a declarat intr-un interviu, ca o mare parte din populatia Mexicului este abandonata si vulnerabila si ca prin filmul sau "Heli" a vrut sa treaca dincolo de imaginile din ziare si sa le spuna povestea.

Intr-o tara in care "razboiul drogurilor" pare sa nu mai ia sfarsit, cineastul mexican Amat Escalante, unul dintre invitatii speciali ai evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (25 - 31 octombrie), afirma ca iubeste Mexicul, fiind si locul care il inspira in realizarea peliculelor sale. Escalante povesteste in interviu ca a invatat singur cinematografie, cu ajutorul cartilor de specialitate si al peliculelor, renuntand sa mai mearga la scoala de film din Spania.

Mexicul, un camp de lupta, unde aproximativ 70.000 de oameni au murit prinsi in razboaiele duse de mafia drogurilor, prezinta nuante si contradictii, dupa cum relateaza regizorul mexican. Avand cei mai bogati, dar si unii dintre cei mai saraci oameni din lume, mexicanii cred cu tarie in extraterestri, gnomi si chiromantie.Din dorinta de a-si exprima duritatea, unele persoane deseneaza pe cladirile din Mexic steaua lui David, dar si svastica, crezand ca sunt semne satanice. "Am vazut in multe locuri acest semn, in Mexic, in cartiere, uneori deseneaza si svastica nazistilor si aceasta stea a lui David. Ei nu stiu exact ce reprezinta. Cand deseneaza steaua lui David, cred ca este un simbol satanic", povesteste Escalante in interviul acordat Mediafax.

Cu mai multe filme premiate la Festivalul de la Cannes, Escalante spune ca cea mai importanta experienta pe care a avut-o ca regizor a fost aceea de a gasi persoane care nu sunt actori si de a le aduce in filmele sale.

Ai locuit in Mexic, Spania, Los Angeles si Cuba. Ce impact au avut culturile diferite asupra viziunii tale ca regizor?

Nu sunt sigur exact. Am fost in acele locuri, dar cel mai mult am stat in Mexic si cred ca, atunci cand calatoresti, nu trebuie sa faci foarte multe lucruri, vin ele la tine, asadar nu stiu exact ce anume m-a influentat din fiecare tara. In Cuba am mers sa studiez documentarul, am stat aproape o luna, a fost o foarte buna experienta.

Experienta din Cuba a schimbat ceva?

Da, asa cred, in modul in care privesc lucrurile. In Spania, am incercat sa studiez, dar nu mi-a placut foarte tare, am plecat de acolo, dar am invatat anumite lucruri, cum ar fi ca foarte multe persoane vor sa devina regizori. Am incercat sa merg la scoala de film de acolo, erau foarte multe persoane inscrise si nu mi-a placut prea mult aceasta chestiune, asadar am decis sa plec. In SUA, am trait noua ani, acolo am studiat cinematografia foarte mult singur, am vazut foarte multe filme, am citit multe carti. Nu am mers la scoala de film, deci a trebuit sa am foarte multe cunostinte... nu era internet in acea perioada, in Statele Unite am reusit sa gasesc foarte multe filme si carti. In Mexic, acolo locuiesc si ma inspira sa spun povestea celor care traiesc acolo.

Pana acum, care este cea mai importanta experienta pe care ai avut-o ca regizor?

Cred ca important pana acum a fost sa gasesc persoane care nu sunt actori si sa le aduc in filme. Aceasta schimbare din vietile lor este foarte importanta pentru ei, dar si pentru mine. Nu si-ar fi imaginat sa joace intr-un film si apoi filmul sa fie la Cannes, la festivaluri, in cinematografe, la televizor. Are un mare impact asupra lor, dar si asupra mea si astfel de lucruri te fac sa te gandesti mai mult, sa analizezi daca vrei sa faci asta cuiva sau nu.

In "Los Bastardos", am inteles ca fratele tau (Martin Escalante, n.r.) a descoperit actorul principal cu cateva zile inainte ca filmarile pentru pelicula sa inceapa...

Da, fratele meu a realizat castingul pentru "Heli", "Sangre", "Los Bastordos". "Sangre" este primul meu film. Si a facut multe castiguri. Gasisem doi baieti, dar unul dintre ei a disparut. Nu a vrut sa apara in film, a fugit. Mai aveam doua sau trei zile pana sa incepem sa filmam si intreaga echipa a mers pe strazi pentru a gasi un alt baiat, au facut poze copiilor in Statele Unite si cel care, de fapt, l-a gasit a fost regizorul artistic, care face costumele. Numele ei este Daniela Schneider. Ea l-a gasit.

Amat Escalante, in varsta de 34 de ani, a trait in Barcelona, Los Angeles, Austin, iar in prezent locuieste in Guanajuato. Cineastul a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas, care a obtinut premiul pentru regie la Cannes in 2012, cu pelicula "Post Tenebras Lux". Celelalte doua lungmetraje ale sale, ambele premiate in numeroase festivaluri, au surprins audienta de la Cannes. Debutul "Sangre", in 2005, distins cu premiul criticii internationale - FIPRESCI - in sectiunea Un Certain Regard, este povestea unui tata a carui rutina de cuplu este intrerupta de venirea fiicei sale dintr-o casatorie anterioara. De asemenea, "Los Bastardos", inclus in aceeasi sectiune a Festivalului de la Cannes, trei ani mai tarziu, urmareste doi migranti mexicani in Los Angeles, care primesc intr-o zi o sarcina suspect de bine platita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Amat Escalante, #regie film, #premiu Cannes , #Stiri Filme