Un scenarist roman ii da in judecata pe realizatorii filmului hollywoodian "Escape Plan"

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 09:07
1466 citiri
Un scenarist roman ii da in judecata pe realizatorii filmului hollywoodian "Escape Plan"
Sursa foto: Film Dispenser

Scenaristul Lucian Ciuchita a dat in judecata realizatorii productiei hollywoodiene "Escape Plan" - cu Sylvester Stallone si Arnold Schwarzenegger - pentru drepturi de autor si drepturi conexe, iar romanul cere o despagubire de 10 milioane de dolari, actiunea fiind inregistrata vineri la Tribunalul Bucuresti.

Actiunea este in faza de fond si pentru moment nu exista niciun termen stabilit de instanta. Potrivit dosarului, actiunea este indreptata impotriva a noua parati: scenaristii filmului, Jason Keller si Miles Chapman, si producatorii Canton Production, Atmosphere Entertainment MM LLC, Boies-Schiller Film Group, George Furla, Randal Emmett, Emmett/Furla Films si Summit Entertainment.

Actiunea impotriva scenaristilor este penala

Ciuchita a declarat pentru Agerpres ca actiunea impotriva scenaristilor este penala, in timp ce actiunea impotriva producatorilor este de drept civil. Acesta a spus ca cere, in actiunea sa, despagubiri de 10 milioane de dolari si creditarea sa in calitate de co-scenarist al filmului.

Scenaristul spune ca realizatorii filmului s-au folosit de scenariul sau - ce are titlul "Insula diavolului. Prizonierii apelor" - fara a-l credita sau fara a-l plati in acest sens. Ciuchita a identificat peste 60 de elemente care leaga actiunea din "Escape Plan" de scenariul sau original si, in decembrie anul trecut, a obtinut si o expertiza in acest sens, din partea unei comisii a Uniunii Cineastilor din Romania. Ciuchita spune ca ideea centrala a filmului, aceea a existentei unei inchisori de maxima securitate in mijlocul unui ocean, este cea din scenariul sau original.

"Este inventia mea sa fac o puscarie pe petrolier. Puteau sa faca pe nava de croaziera, cargo. Nu. Au lasat-o asa cum am construit-o eu, cu toate... cu sala de mese", a declarat Ciuchita pentru Agerpres.

Mai mult, scenaristului i se pare flagranta o referire din film la granita romano-bulgara unde, in "Escape Plan", locuieste un geniu pe care autoritatile vor sa il prinda.

"O chestie inexplicabila... ce sa caute intr-un film american o referire la geniu, care este la granita romano-bulgara, la 30 de km de Ruse? Intamplator, eu am casa de vacanta acolo si acolo scriu", a spus acesta. "In aceasta meserie, doua coincidente inseamna prea mult. 60 este deja furaciune pe fata", a spus Ciuchita.

Autorul a povestit ca a inceput sa scrie acest scenariu in urma cu doi ani si ulterior a trimis o varianta electronica unui cineast roman care locuieste in Statele Unite ale Americii, prin care, cel mai probabil, scenariul sau a ajuns la producatorii americani.

"Am avut o discutie cu un regizor romano-american, caruia i-am si aratat scenariul in proportie de 80 la suta. Ulterior i l-am mai dat si l-a vazut in totalitate, dar atunci cand a fost in Statele Unite pe 25 octombrie, in proportie de 75-80 la suta, scenariul a fost gata. Iar el a recunoscut ca vrea sa vorbeasca cu niste producatori", a declarat Ciuchita.

Ciuchita a aflat ca scenariul sau a fost adaptat la Hollywood de la un prieten care a vazut acest film, la finalul anului 2013, la putin timp dupa ce acesta a fost lansat la nivel mondial.

"Am fost sunat pe telefon... un prieten de-al meu m-a sunat pentru ca ii povestisem lui si altor prieteni, la o masa, ce scenariu scriu. El vazand filmul la cinematograf pe data de 15 noiembrie la Bucuresti si m-a sunat ca mi-a vazut filmul dar nu m-a vazut la la scenaristi", a spus acesta. "Atunci au fost cele mai grele zile ale mele", a adaugat Ciuchita.

Scenaristul a cerut apoi sprijinul Uniunii Cineastilor, care a format o comisie de expertiza, formata din Calin Stanculescu si Victoria Marinescu. Aceasta comisie l-a sustinut pe artist, inclusiv in cadrul unei conferinte de presa de la inceputul lui martie, anul acesta. Autorul a declarat ca a angajat in aceasta chestiune, initial, un avocat din Statele Unite ale Americii, la care ulterior a renuntat. De asemenea, acesta a incercat sa ia legatura cu producatorii filmului. Potrivit lui Ciuchita, ultimul e-mail de la Summit Entertainment a fost primit de el la jumatatea lui martie, cand era anuntat ca aceasta companie va desfasura o ancheta in aceasta problema.

Scenariul lui Ciuchita este inregistrat la DACIN-SARA (Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual - Societatea Autorilor Romani din Audiovizual) pe 18 februarie 2013, cu aproximativ opt luni inaintea premierei filmului "Escape Plan". Potrivit acestuia, scenariul sau era incheiat cu 5-6 luni inainte de aceasta inregistrare.

Ciuchita spune ca suma pe care o cere drept despagubire a fost calculata in functie de incasarile declarate ale filmului, de aproximativ 137 de milioane de dolari. Pana la solutionarea procesului, Lucian Ciuchita a publicat o carte in care dezvolta elementele din scenariul "Insula diavolului. Prizonierii apelor". Cartea, aparuta anul acesta la Editura Atec, este intitulata "Insula Purgatoriului" si are drept subtitlu: "Romanul de fata este povestea originala care a stat la baza scenariului unui film de succes, lansat anul trecut de catre cinci studiouri de productie de la Hollywood..."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#escape plan, #scenarist hollywood, #ciuchita tribunal , #Stiri Filme