Esti antreprenor? Vezi cum poti obtine de la stat 200.000 de euro nerambursabili

Joi, 06 Iunie 2013, ora 16:25
5363 citiri
Esti antreprenor? Vezi cum poti obtine de la stat 200.000 de euro nerambursabili

Companiile vor putea beneficia de ajutor de stat de pana la 200.000 de euro incepand din 2014, dupa ce autoritatile au decis continuarea schemei de ajutor de minimis. Mediul de afaceri saluta masura, dar solicita modificarea modului de aplicare.

Ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini anunta la finalul lunii mai ca Guvernul a decis, prin H.G. nr. 274/2013 sa continue acordarea de ajutoare de minimis. Practic, autoritatile pun la dispozitia companiilor fonduri nerambursabile de pana la 100 de milioane de euro pentru investitii. In schimb, societatile comerciale trebuie sa indeplineasca o serie de criterii precum: sa angajeze intre trei si sapte angajati si sa ii pastreze pe o perioada de cel putin trei ani.

"Schema este buna, depinde, insa cum se operationalizeaza"

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR sustin ca masura este una binevenita in contextul in care IMM-urile intampina dificultati in a accesa linii de credit de la banci.

"Schema de minimis este una din schemele care a avut succes in Romania, a dat rezultate bune. Este foarte bine ca ea s-a reluat. Sigur, ramane de vazut modul in care o sa se operationalizeze. Au mai fost unele probleme privind birocratia, ordinea in care au fost solutionate problemele. Este o masura binevenita, mai ales pentru ca accesul IMM-urilor la credite este foarte redus", a declarat pentru Business24 Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Nicolescu crede ca domeniile care au cea mai mare nevoie de un asemenea sprijin de la stat sunt cele din industrie, servicii si constructii, "ddica zonele unde se creeaza intr-o masura mai mare valoare adaugata si zonele unde exista perspective mai mari de dezvoltare. Daca in domeniul comertului avem o supraconcurenta si nu mai avem nevoie de asta, in schimb, in domeniul industriei este mare nevoie. Industria si serviciile trebuie sa fie prioritare, in opinia noastra", a mai adaugat seful CNIPMMR.

"Trebuie schimbat mecanismul: Primul venit, primul servit"

De cealalta parte, Cristian Parvan, reprezentant al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania crede ca autoritatile ar trebuie sa faca o serie de modificari in modul de acordare a ajutorului de stat.

"Ajutorul de minimis exista de mai multi ani. Tinand cont ca in anii anteriori Fondul a fost epuizat in 30 zile. Este clar ca nu a fost suficient de transparent. 100 milioane de euro, pe ce perioada? Exista banii intrucat avem, de exemplu, programul 'Casa Verde', blocat din lipsa de bani. Birocratia a ramas principalul obstacol, dar mai ales garantia transparentei si calitatii evaluatorilor proiectelor. Principial, programul se defasoara prin depunere continua de proiecte, pe principiul 'primul venit, primul servit' (de unde si dificultatea aplicarii unor criterii)", a explicat pentru Business24, Cristian Parvan.

Potrivit legii, plata acestui ajutor de stat se realizeaza incepand cu anul 2014, iar schema se desfasoara pana in 2016.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o companie

Conform HG 274/2013, pot beneficia de ajutor de minimis companiile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele conditii:

- sunt inregistrate ca societati comerciale si se incadreaza in categoria IMM-urilor; au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania;respecta plafonul pentru ajutoarele de minimis;

- prezinta un plan de investitii pentru care se solicita finantarea cu evidentierea cheltuielilor eligibile;

- prezinta un studiu tehnico-economic din care rezulta viabilitatea proiectului de investitii si eficienta economica a intreprinderii solicitante in urmatorii 3 ani de la finalizarea investitiei;

- prezinta un angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca existente la data inregistrarii Cererii de acord pentru finantare, precum si crearea pana la finalizarea investitiei si mentinerea, pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investiiei;

- prezinta un angajament ferm privind crearea a cinci locuri de munca, din care cel putin doua locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de pana la 100.000 euro, inclusiv;

- prezinta un angajament ferm privind crearea a sapte locuri de munca, din care cel putin trei locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro pana la 200.000 euro, inclusiv;

- Nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;

- nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, lichidare.

Firmele care nu pot aplica la ajutorul de minimis

Ajutoarele de minimis se acorda intreprinderilor din toate sectoarele, cu exceptia celor prevazute in Regulamentul 1998/2006:

- intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectoarele pescuitului si acvaculturii;

- firme din sectorul agricol;

- intreprinderi care isi desfasoara activitatea in sectorul carbunelui;

- intreprinderilor care efectueaza transport rutier de marfuri in numele tertilor;

- intreprinderilor aflate in dificultate.

Cererile de finantare pentru acordarea ajutoarelor de minimis se depun direct la Ministerul Finantelor Publice, la Directia pentru ajutoare de stat.

Programul a fost implementat si in perioada 2008-2010,cand bugetul alocat a fost tot de 100 milioane euro, echivalent in lei. In alocarea anterioara, au fost aprobate spre finantare 905 proiecte de investitii, schema fiind declarata inchisa la data de 7 iunie 2010. Din cele 905 proiecte de investitii aprobate spre finantare s-au realizat 821 de investitii.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#ajutor stat IMM, #sprijin IMM, #ajutor stat Romania, #ajutor stat IMM 2013 , #Finantare afaceri