Ghid practic pentru finantarea afacerii: Cum functioneaza Mezzanine Finance

Luni, 18 August 2014, ora 12:35
5667 citiri
Ghid practic pentru finantarea afacerii: Cum functioneaza Mezzanine Finance
Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, Pathfinder Management & Consulting

Un tip de finantare inca putin cunoscuta companiilor din Romania, dar care a prins avant in ultimii ani, este finantarea tip mezzanine.

La modul general - mezzanine finance este o finantare hibrid, ce imbina o componenta tip imprumut cu o componenta tip equity. In functie de finantator, conditiile pot sa difere, dar in principiu, vorbim de un imprumut pe termen lung (aprox 5 ani), al carui principal se ramburseaza la scadenta (bullet repayment), pe parcursul vietii creditului platindu-se dobanzile si costurile atasate creditului. La randul ei, dobanda poate avea o componenta cash (platibila regulat) si o componenta pay-in-kind (PIK) ce se capitalizeaza. Suplimentar, finantatorul (fondul de investitii mezzanine) primeste o participatie in cadrul companiei finantate, cel mai tarziu la momentul exit-ului. Exista si situatii in care fondurile de mezzanine achizitioneaza de la bun inceput pachete de actiuni, participand si cu equity, dar rareori acestea sunt disjuncte de imprumut.

Costurile? - ati ghicit. Se afla, normal, peste costurile unui imprumut bancar (pentru ca intervine si costul capitalului), dar sub cele ale unui fond de Private Equity (costul imprumutului "indulcind" costul total al mixului de finantare). Garantiile exista, dar sunt mai generale decat cele bancare si, in majoritatea cazurilor, de rang inferior.

Exista 2-3 fonduri specializate in investitii mezzanine in regiune, intre care as mentiona pe cele mai active in identificarea de tranzactii in Romania: Accession Mezzanine Capital III si Syntaxis Mezzanine Fund II. Pe langa acestea, finantari mezzanine mai pot fi acordate de catre grupuri financiare mari ce au libertatea de a combina instrumentele pe care le ofera (ex. Erste sau Raiffeisen).

Pentru mine, este un tip de finantare pe care ar trebui sa il vedem mai des in cadrul achizitiilor de companii, acolo unde finantarea bancara nu este atat de prezenta. Pentru ca am participat in tranzactii ce implicau mezzanine, pot spune ca nu este un instrument usor de inteles si nici usor de obtinut, oricat de facil ar suna in urma citirii unui articol. Si, la fel ca in orice alta tranzactie ce implica un fond de investitii, va recomand sa va maximizati beneficiile avand langa dumneavoastra de la inceput un consultant financiar ce cunoaste subiectul si un avocat specializat in finantari, dar si in M&A.

Articol semnat de Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, in cadrul Pathfinder Management & Consulting - o companie dinamica, specializata in activitati de consultanta financiara, in principal asistenta in fuziuni si achizitii (M&A) si atragere de finantari sub forma de capital sau imprumuturi.

Ruxandra detine o experienta semnificativa in activitatea de M&A, precum si o buna cunoastere a mecanismelor de finantare atat sub forma de equity (capital), cat si sub forma de imprumuturi bancare si non-bancare. A participat intr-o gama larga de proiecte - M&A, atragere capital, finantari, situatii de turnaround - vizand companii cu cifra de afaceri anuala de la 3.000.000 Euro pana la 500.000.000 Euro.

Nu in ultimul rand, Ruxandra sprijina tinerii antreprenori si promoveaza principii solide de etica, eficienta si excelenta in afaceri prin intermediul asociatiilor si programelor in care se implica, precum Romanian Business Leaders si Femei in Afaceri.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#solutii finantare, #finantarea afacerii, #finantare fonduri , #Finantare afaceri