Ieri bogat, azi sarac. Cei care au obtinut ajutorul de minimis pentru o zi se revolta: "Este o mare prostie!"

Joi, 29 August 2013, ora 18:43
5697 citiri
Ieri bogat, azi sarac. Cei care au obtinut ajutorul de minimis pentru o zi se revolta: "Este o mare prostie!"

In dimineata mult asteptatei zile de 28 august, softul prin care se distribuiau ajutoarele de minimis (fonduri nerambursabile) pentru firme s-a blocat. Pentru unii s-a blocat bine, pentru altii-rau. Bine pentru cei care primisera fonduri, rau pentru cei carora softul nu le-a "primit" aplicatia. A doua zi, le-a venit randul castigatorilor sa planga: sesiunea de inregistrare s-a anulat. Fostii castigatori cer dreptate si ameninta cu actionarea Finantelor in instanta.

Castigatorii ajutoarelor de minimis, din 28 august, refuzau, initial, a doua zi sa accepte realitatea. Se agatau ca inecatii de pai de sperante desarte. Nici anuntul oficial al ministerului nu ii convinge ca sesiunea de inscrieri a fost anulata. Citeau printre randuri si se bucurau ca nu scrie negru pe alb ca cei care au fost "admisi" nu vor primi fondurile.

"Am decis ca sesiunea de inregistrare on-line desfasurata pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri", a declarat miercuri Ministrul Daniel Chitoiu. Declaratia ministrului a starnit revolta castigatorilor...

In asteptarea calendelor grecesti

Daca in urma cu o zi vorbeau despre proiectele pe care intentionau sa le dezvolte, astazi sunt nemultumiti de decizia ministrului Daniel Chitoiu si considera ca nu este normal sa se anuleze sesiunea de inregistrari din moment ce a existat un numar de peste 600 de solicitarii admise.

"Nu mi se pare normal. Daca au reusit sa se inscrie peste 600 de firme inseamna ca totul a mers bine", sustine Mircea Ranta, administratorul firmei Mecatronics SA.

"Este o mare prostie. Ieri au contestat cei care nu au prins lista, iar daca are loc inca o sesiune, o sa contesteze ceilalti care nu au prins lista, si asta pana la calendele grecesti", sustine Braiescu George, administrator Eurobyota Construct SRL.

Victimele softului se bucura ca acum sunt "sanse egale"

Irina Rusu, consultantul care s-a ocupat de proiectul pentru schema de minimis in numele firmei Kara Distrib SRL si a carei cerere pentru ajutorul de minimis a fost respinsa, este de parere ca decizia Ministerului este una corecta, sustinand ca "trebuie sa aibe posibilitatea sa accese site-ul toata lumea."

Nu la fel de optimist este Paul Tius, administratorul societatii Mara Estet, care considera ca anularea sesiunii de inregistrare on-line desfasurata miercuri pentru schema de minimis nu ii ofera o sansa in plus pentru a beneficia de ajutorul de minimis.

"Nu este o sansa, pentru ca daca se procedeaza in acelasi fel o se se blocheze din nou sistemul", sustine Tius.

Firmele cer schimbarea aplicatiei

Chiar daca Daniel Chitoiu, Ministrul Finantelor Publice, a anuntat miercuri anularea sesiunii de inregistrare on-line desfasurata pentru schema de minimis, administratorii firmelor "se agata de ultimul fir de ata" si spera ca decizia ministerului sa nu fie oficiala.

"Eu nu cred ca se va anula sesiunea aceasta", declara administratorul firmei Eurobyota Construct.

"In cazul in care este adevarat, batem pasul pe loc. In loc sa dam inainte, sa ne dezvoltam si sa dau de lucru la oameni, asta facem, batem pasul pe loc. Europenii vor sa ne dea bani, numai ca noi nu vrem sa ii luam. Guvernanti nu vor sa faca eforturi ca treburile sa fie clare si sa putem beneficia de ajutorul Uniunii Europene pentru a ne dezvolta economia", sustine Braiescu.

Vreau sa vad care o sa fie schimbarea, pentru ca daca o sa se faca o alta inregistrare la fel ca asta, nu o sa rezolve nimic, a declarat Paul Tius, administrator Mara Estet.

"Ingineriile" celor ce s-au "fript" cu soft-ul

"Pe viitor, daca o sa fie tot depunere on-line, o sa incercam cu mai mlte persoane ca sa avem mai multe sanse", declara Irina Rusu.

Administratotrul firmei Eurobyota Construct sustine ca va apela la aceiasi firma de consultanta, deoarece a demonstrat ca este foarte bine pregatita , ca are suuces in implementarea acestor proiecte si ca stapaneste legislatia si procedurile.

"O sa apelez la una sau doua persoane care sa aplice pe coordonatele firmei mele", sustine Paul Tius.

Beneficiarii se organizeaza pentru proces

Peste 20 de firme care reusisera ieri sa obtina recipise de inregistrare online pentru ajutorul de minimis se pregatesc sa dea in judecata Ministerul Finantelor Publice dupa ce ministrul de resort a anuntat anularea sesiunii de inscrieri online.

"Este ca si cum ai anula rezultatul unui meci de fotbal si ai suspenda echipele participante dupa incheierea partidei pe motiv ca s-a creat inghesuiala pe poarta de acces in teren. Si noi ne-am confruntat cu un sistem de inscriere online deficitar care, in cea mai mare parte a timpului, nu functiona. Dar eram zece oameni in fata calculatoarelor si am reusit sa obtinem recepise de inregistrare doar pentru doua proiecte. Cele doua firme ale caror proiecte au fost inregistrate au aparut pe lista publicata imediat de Ministerul Finantelor Publice",a declarat reprezentantul unei companii de consultanta in afaceri.

Acesta este de parere ca societatile comerciale in cauza au actionat in baza prevederilor legale si a regulilor procedurale impuse de catre Hotararea de Guvern 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu este cinstit sa fie descalificate daca nu incalcat normele in vigoare la acea data.

"Beneficiarii care au fost inregistrati online si-au castigat locul la evaluare, nici decum la finantare. Daca Ministerul Finantelor Publice va sustine in continuare anularea procesului de inregistrare online, beneficiarii sunt pregatiti sa iti ceara drepturile in instanta", sustine reprezentantul companiei de consultanta in afaceri.

Anuntul ministerului

Daniel Chitoiu, Ministrul Finantelor Publice: "Am fost informat in legatura cu existenta unor probleme in procedura de depunere on-line din cadrul schemei de minimis.

Am dispus imediat demararea unei anchete interne impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT. Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au aparut blocaje si mesaje de eroare in accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis.

Ca urmare, am decis ca sesiunea de inregistrare on-line desfasurata astazi pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.

Imi doresc ca acest program sa fie implementat correct, iar banii din schema de minimis sa ajunga la cat mai multe firme fara nicio suspiciune, sa cream locuri de munca si sa capitalizam IMM-urile.

Scopul meu este ca prin acest program sa stimulam mediul de afaceri si nu accept sa planeze nicio urma de indoiala cu privire la acest program.

Dupa cum ati fost anuntati, investigatia este in derulare si este efectuata de specialistii MFP impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT iar rezultatele investigatiei vor fi urmate de masurile care se impun si vor fi anuntate public.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ajutor minimis, #inregistrare online minimis, #finantare imm, #buget minimis , #Finantare afaceri