"Scandalul de minimis". Softul Finantelor, sub lupa STS - UPDATE

Miercuri, 28 August 2013, ora 18:00
3616 citiri
"Scandalul de minimis". Softul Finantelor, sub lupa STS - UPDATE

Sesiunea de inregistrare online a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declarata inchisa miercuri dimineata la ora 8:35:41, dupa numai cinci minute de la deschidere, in urma epuizarii bugetului in valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Finantelor.

"Conform prevederilor art. 4, alin. (3) din Anexa la H.G. nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea Cererilor de acord pentru finantare se suspenda atunci cand se constata ca finantarea solicitata prin Cererile de acord pentru finantare inregistrate atinge nivelul bugetului anual alocat schemei.

Avand in vedere ca din finantarea solicitata prin Cererile inregistrate on-line bugetul anual de 500 milioane lei alocat schemei a fost epuizat, incepand cu data de 28 august 2013, ora 8:35:41, sesiunea de inregistrare on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 274/2013 cu modificarile si completarile ulterioare este declarata inchisa", se precizeaza in anuntul Ministerului Finantelor.

Potrivit listei cererilor de acord pentru finantare inregistrate on-line pe pagina de Internet a Finantelor au fost admise 644 de cereri de finantare.

Solicitantii ajutorului de minimis acuza probleme cu site-ul Ministerului Finantelor

Irina Rusu, persoana care s-a ocupat de proiectul pentru aceasta schema de minimis al firmei Kara Distrib.SRL, ne-a declarat ca a intampinat probleme la logarea pe site-ul Ministerului.

"Am incercat de la 8:20 cand nu era deschisa sesiunea, insa mergea bine. Dupa ora 8.30 s-a blocat reteaua. Am accesat la 08.30 dar era blocat site-ul Ministerului. M-am inscris, dar fata numar de inregistrare," sustine Irina Rusu.

Administratorul societatii Mara Estet, Paul Tius, sustine ca introdus toate datele care tin de firma, insa ca nu i-a fost generat codul necesar finalizarii tranzactiei.

"Am incercat sa depun cererea de la 08.30. In 40 de secunde am trecut toate datele care tin de firma si mai aveam doar acel cod care mie nu mi-a aparut. Am dat click pe inregistrare online dar s-a blocat tot. Am stat cateva secunde sau un minut sa imi apara, dar nu mi-a mai aparut nimic si am dat finalizare. Cred ca din aceasta cauza am fost respins", sustine Paul Tius.

Acesta sustine ca a solicitat ajutorul de minimis pentru achizitionarea unui aparat de frezat si computerizare 3D.

"Acel aparat este compus dintr-o masina de frezare, un scaner si un cuptor. Era necesar pentru ca in momentul de fata noi facem acest lucru, numai ca trimitem la un alt laborator care are acest aparat, iar asta presupune costuri mai mari", a completat Tius.

Ce masuri vor lua firmele impotriva MFP

Reprezentantrii firmelor care nu s-au putut bucura de succes la insrierea cererilor pentru fondurile nerambursabile de la stat sustin ca vor depune contestatii, avand in vedere conditiile foarte proaste in care a functionat site-ul ministerului.

"Am depus niste petitii online, la firme care strang date de la mai multe societatii care doresc sa faca contestatii. Ei se vor ocupa mai departe de depunerea plangerilor", sustine Irina Rusu, colaborator pentru cererea de minimis al Kara Distrib SRL.

"O sa depun o contestie pentru ca eu m-am inregistrat foarte bine, numai ca acolo la spam este un cod, iar mie nu mi-a aparut nimic. Am reincercat sa accesez, dar s-a blocat tot", sustine administratorul firmei Mara Estet.

Ce "trucuri" au folosit reprezentantii firmelor admise

Eurobyota Construct SRL este una din firmele a caror cerere a fost admisa, situandu-se pe locul trei pe lista inscrierilor pentru obtinerea unui numar de ordine pentru aprobarea Cererii de ajutor de stat ( minimis).

Braiescu George, administratotul firmei, sustine ca a angajat o firma de consultanta pe fonduri europene, atat pentru intocmirea dosarului, cat si pentru aplicarea on-line pe site-ul Ministerului.

"Este vorba de o societate specializata, o firma cu performante de 95% de obtinere a fondurilor europene sau de implimentare a altor programe de investitii cu ajutorul de minimis si fondurile europene", sustine Braiescu.

De acelasi succes s-a bucurat si firma Medrom Logistics SRL, fiind penultima firma a carei cerere de minimis a fost admisa.

"De la ora 08.00 am stat pe site, exact pe pagina pe care se intra pentru a se inregistra. Am incercat de mai multe ori inainte de ora 08:00, si am tot incercat sa ma conectez, pana in momentul in care am putut sa lucrez. Am fost mai multe persoane care am incercat, chiar si din alte localitate", sustine Andreea Calin, Director Calitate Medrom Logistics.

Ce proiecte vor fi dezvoltate de firmele beneficire de ajutor de minimis

Eurobyota Construct SRL: Societatea a fost infiintata in anul 2005 si isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor, respectiv al constructiilor din lemn.

Principalul obiect de activitate al societatii este constructia caselor din lemn.

Administratorul Braiescu George sustine ca fondul de care va beneficia va fi utilizat pentru achizitia a trei utilaje: o hidrocentrala termica pentru a asigura uscarea cherestelelor, o celula de uscare si o masina de facut brichete din rumegus.

"Suntem o fabrica de prelucrat cherestea, partenera Dedeman. Este al dolilea program pe care vreau sa il accesez. Am mai beneficiat prin programul POS CCE de 1.300.000 lei din fonduri europene nerambursabili 70%, pentru achizitia tot de utilaje: uscatoare si motostivuitoare", sustine Braiescu.

Medrom Logistics SRL: va beneficia prin acest program de minimis de 199.300 de euro.

"Utilizam banii pentru achizitia de utilaje, pentru produse de uz larg care nu necesita depozitare in conditii speciale.

Vor fi achizitionatre un numar de 7 utilaje:

- 4 electrostivuitoare de 16 tone fiecare, la valoarea de 20.900 euro

- 2 electrostivuitoare de 25 fiecare, la valoarea de 25.900 euro

- 1 motostivuitor de 80 tone, la o valoare de 63.900 euro

Serviciul de Telecomunicatii Speciale va cauta eroarea din softul Finantelor

In urma investigatiilor preliminare declansate de Ministerul Finantelor Publice si a datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si de autoritatile competente din domeniul sigurantei IT, care au participat la monitorizarea intregii proceduri de inregistrare online a cererilor, a rezultat ca:

- La 8.30 serverele Ministerului Finantelor Publice au inregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicatiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis;

- In intervalul 8.30-8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicata schemei de minimis

- Dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul in intervalul 8.30-8.36

- 714 persoane, dintre cele 3.164, au trimis formularul completat primind recipisa de inregistrare, eliberata automat de sistem. Din totalul de 714 solicitari transmise, un numar de 644 de solicitari a fost admis, restul fiind respinse intrucat fie depaseau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza inregistrarilor multiple ale aceleasi intreprinderi (acelasi CUI)

- 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii pana la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.

Avand in vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depasit numarul de 20.225 de utilizatori, in acest interval, nu au putut accesa pagina de internet intrucat limita tehnica a echipamentelor IT fusese deja atinsa.

La sfarsitul investigatiei derulata de specialistii MFP impreuna cu STS si autoritatile competente din domeniul sigurantei IT vor fi publicate rezultatele finale ale investigatiei.

In ce conditii au fost suplimentate fondurile

Deschiderea sesiunii de inregistrare online a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost amanata in doua randuri, odata cu 10 zile, de pe 16 august pana pe 26 august, si ulterior cu alte doua zile, pentru ca in acest interval sa fie promovat actul normativ prin care bugetul schemei de ajutor s-a majorat cu 100 de milioane de lei, de la 400 de milioane de lei la 500 de milioane de lei.

Executivul a aprobat saptamana trecuta, prin Hotarare de Guvern, suplimentarea cu 100 de milioane de lei a schemei privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM).

Prin aceasta schema de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de euro.

Potrivit MFP, majorarea bugetului alocat a fost determinata de interesul deosebit manifestat de reprezentantii mediului de afaceri, cat si de asigurarea accesului la finantare a cat mai multor operatori economici, in conditiile in care mediul de afaceri reclama in mod insistent existenta unui deficit de finantare.

"Odata cu aceasta majorare a bugetului, se previzioneaza o crestere semnificativa a numarului de IMM-uri beneficiare de ajutor de minimis, la aproximativ 2.000, ceea ce impune, de asemenea, prelungirea termenelor de solutionare a cererilor de acord pentru finantare, respectiv a cererilor de plata a ajutorului de minimis aprobat, de la 30 de zile lucratoare la 60 de zile lucratoare", arata MFP la vremea respectiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#ajutor minimis, #inregistrare online minimis, #finantare imm, #buget minimis , #Finantare afaceri