Situatii de distress: Care sunt variantele de redresare financiara a companiei

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 08:25
3736 citiri
Situatii de distress: Care sunt variantele de redresare financiara a companiei
Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, Pathfinder Management & Consulting

Va propun sa vorbim astazi despre situatiile de "distress" - acele cazuri in care companiile trec prin momente dificile in activitatea lor, momente ce pun sub semnul intrebarii viitorul acestora.

Deloc putine sau de neglijat in ultimii ani, situatiile de "financial distress" apar atunci cand o companie intampina probleme financiare si dificultati in a-si onora obligatiile de plata. Motivele pot fi diverse: scaderea brusca a volumului de activitate datorat conditiilor de piata, reactie intarziata in reducerea costurilor, grad ridicat de indatorare fata de creditorii financiari samd.

Este acesta un capat de linie? Nu neaparat.

Este important sa se identifice corect cauzele care au determinat dificultatile financiare. Daca aceastea sunt temporare si nu afecteaza capacitatea operationala a activitatii, exista sanse de identificare si implementare a unor solutii ce sa permita redresarea companiei in afara insolventei.

As indica cateva variante de redresare (exclud insolventa):

  • Negocierea cu creditorii financiari. Multe companii si-au dezvoltat activitatea cu bani imprumutati de la banci. O fluctuatie cat de mica a cererii poate duce la scaderea brusca a veniturilor, cu impact negativ asupra capacitatii de rambursare. In masura in care aceasta scadere are un impact temporar, pe o durata previzibila, se pot initia discutii cu creditorii financiari in vederea acordarii unei perioade de gratie si reesalonarii graficelor de plata.
  • Separarea activelor profitabile de cele neprofitabile. O alta practica la moda a fost dezvoltarea sub aceeasi umbrela de operatiuni diverse. In multe situatii, in anii de boom, antreprenorii s-au orientat spre investitii imobiliare, alocand din banii generati de alte activitati comerciale sau de productie. Caderea brusca in valoare a activelor imobiliare a tras in jos intreaga activitate. Se impune in astfel de situatii separarea/divizarea acelor activitati neprofitabile, ce pun in pericol viitorul intregii companii, iar apoi gasirea unor solutii de redresare a acestora.
  • Atragerea de Investitori capabili sa contribuie la resuscitarea activitatii. De multe ori, vedem companii solide din punct de vedere operational, dar slabe din punct de vedere financiar - grad mare de indatorare, indicatori de solvabilitate sub limitele acceptabile etc.
  • In aceaste cazuri, o injectie de cash sub forma de capital (equity), poate reprezenta solutia potrivita. Cash-ul finanteaza activitatea operationala, compania produce din nou, veniturile creste, capacitatea de rambursare se imbunatateste.

    De multe ori, investitorii in astfel de situatii sunt financiari. Fonduri de investitii axate pe situatii speciale. Nu sunt numeroase cele ce survoleaza regiunea, dar merita luate in considerare.

    Bineinteles, acestea sunt doar cateva considerente de ordin general. Fiecare situatie are particularitatile ei si necesita o atentie sporita. Fiind un subiect vast si interesant, voi reveni la el de cate ori voi avea ocazia. Sper insa ca aceste cateva randuri sa sporeasca intelegerea faptului ca exista solutii pentru continuitatea activitatii, nu doar drumuri inchise, si ca puteti apela la un consultant specializat in a identifica solutia potrivita fiecarui caz si a ajuta la implementarea ei.

    Articol semnat de Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, in cadrul Pathfinder Management & Consulting - o companie dinamica, specializata in activitati de consultanta financiara, in principal asistenta in fuziuni si achizitii (M&A) si atragere de finantari sub forma de capital sau imprumuturi.

    Ruxandra detine o experienta semnificativa in activitatea de M&A, precum si o buna cunoastere a mecanismelor de finantare atat sub forma de equity (capital), cat si sub forma de imprumuturi bancare si non-bancare. A participat intr-o gama larga de proiecte - M&A, atragere capital, finantari, situatii de turnaround - vizand companii cu cifra de afaceri anuala de la 3.000.000 Euro pana la 500.000.000 Euro.

    Nu in ultimul rand, Ruxandra sprijina tinerii antreprenori si promoveaza principii solide de etica, eficienta si excelenta in afaceri prin intermediul asociatiilor si programelor in care se implica, precum Romanian Business Leaders si Femei in Afaceri.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
    Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
    România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
    Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
    Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
    Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
    #redresare finaniciara, #solutii redresare financiara, #solutii criza , #Finantare afaceri