Corectia financiara de 10% pe POSDRU, eliminata pana in iunie?

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 21:25
2102 citiri
Corectia financiara de 10% pe POSDRU, eliminata pana in iunie?

Corectia financiara de 10% pe POSDRU - conditie a reluarii platilor pe acest program - ar putea fi eliminata pana la sfarsitul lunii iunie, a declarat miercuri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

"In momentul de fata, este in desfasurare o misiune de audit si va mai fi inca una in mai. Dupa ce se va veni cu rezultatele acestor misiuni de audit, va fi posibila eliminarea acestei corectii financiare preventive. Deci banii nu se pierd. Deocamdata sunt opriti pentru a fi transmisi la Bruxelles si ulterior, pana la sfarsitul lunii iunie, se va clarifica si aceasta chestiune legata de corectia financiara de 10%", a spus Orban.

Ministrul afacerilor europene a punctat faptul ca la nivelul Comisiei Europene a existat "intelegere" fata de reluarea acestui program important pentru romani.

"Vreau sa remarc faptul ca a existat intelegere la nivelul CE vizavi de demersurile pe care le-am facut pentru a putea permite aceasa reluare a platilor pentru un program foarte important pentru cetatenii romani. Si, drept urmare, s-a putut conveni sa mergem pe aceasta formula - o formula care este aplicata si pentru alte programe operationale. Va reamintesc ca in luna decembrie, reluarea platilor pentru alte cinci programe operationale s-a facut in aceleasi conditii", a mai precizat Leonard Orban.

Comisia Europeana va relua platile pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane de indata ce autoritatile de la Bucuresti vor indeplini "pe baza voluntara" mai multe conditii, inclusiv "retransmiterea cererilor de plata cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate", a anuntat marti Executivul.

"In sedinta de guvern a fost prezentata o veste buna din toate punctele de vedere si anume anuntul de aseara prin care DG EMPL (Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale, n.r.) certifica intentia de a relua platile prin POSDRU, ca masura exceptionala avand in vedere situatia economica a Romaniei si luand in considerare angajamentele Romaniei din memorandumul de intelegere cu FMI si CE", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Punerea in aplicare a acestei masuri este conditionata de realizarea mai multor actiuni de catre Autoritatea de certificare si plata, din cadrul ministerului de Finante. Potrivit Executivului, actiunile avute in vedere sunt "pe baza voluntara". Astfel, CE solicita "retragerea celor doua cereri de plata ajunse la CE pe 31 decembrie 2011, respectiv pe 6 februarie 2012", iar apoi "retransmiterea acestor cereri de plata cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate".

De asemenea, Comisia solicita "o confirmare a angajamentelor Romaniei de a utiliza aceasta corectie preventiva de 10% pe tot parcursul anului 2012 si, daca se dovedeste a fi necesara, permisiunea de audit din lunile aprilie-mai, inclusiv de aplicarea unor corectii sistemice daca va fi cazul", a mai explicat reprezentantul Executivului.

Comisia Europeana a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#corectie financiara POSDRU, #Leonard Orban POSDRU, #POSDRU finantare , #Finantare externa