Franta si China bat palma si construiesc impreuna un reactor nuclear in Marea Britanie

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 10:51
4607 citiri
Franta si China bat palma si construiesc impreuna un reactor nuclear in Marea Britanie
Foto: Wikimedia

Vazand ca apetitul chinezilor pentru investitii transfrontaliere creste necontenit, oficialii de la Paris au considerat ca este bine sa speculeze acest moment pentru a dezvolta un parteneriat cu Beijingul.

Cele doua state vor infiinta un fond de investitii comun, punctul de plecare reprezentandu-l construirea reactorului nuclear Hinkley Point din Marea Britanie, o afacere de 24 de miliarde de dolari perfectata anul acesta intre Beijing si Londra.

"Hinkley Point este un bun exemplu despre ceea ce urmeaza sa facem impreuna pentru a castiga contracte in piete terte", a punctat ministrul de Externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, prezent la Beijing.

"Este un model pe care il sustinem oriunde, inclusive in Asia si Africa", a explicat oficialul francez, care a mentionat infiintarea fondului comun de investitii sustinut de cele doua guverne, dar nu a oferit detalii despre momentul in care acesta va deveni activ.

Proiectul Hinkley Point a primit unda verde pentru realizare dupa mai multe luni in care s-au dezbatut probleme legate de securitatea nationala a regatului.

In cadrul asocierii, China General Nuclear Power va investi 6 miliarde de lire sterline pentru realizarea obiectivului contractat initial de grupul francez EDF pentru suma de 18 miliarde de lire.

Ca parte a asocierii, EDF va asigura licentierea reactorului nuclear creat de chinezi, Hualong, pe piata din Matrea Britanie, una dintre cele mai restrictive din lume in privinta proiectelor de centrale nucleare.

Una dintre intentiile Beijingului este de a se transforma in exportator de tehnologie nucleara, iar un succes in Marea Britanie i-ar asigura pe viitor o piata mult mai larga la nivel global.

Reprezentanti Camerelor de Comert si ai unor companii occidentale au avertizat in mai multe randuri despre piedicile legale puse in fata investitorilor straini pe piata din China, in special in sectoarele financiar, sanatate sau logistica, dar marturiile lor sunt contestate cu vehementa de ministrul de Externe chinez Wang Yi.

"Daca ne uitam la ritmul si modul in care China a manifestat deschidere fata de investitori, vom observa ca a devenit unul dintre lideri in atragerea capitalului, poate chiar a depasit tarile dezvoltate", a explicat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#fond investitii Chinba Franta, #parteneriat China Franta, #mediu afaceri china , #Finantare proiecte