Ponta: Finantarea de 10 miliarde dolari a Chinei este pentru firmele private care "se misca repede"

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 08:37
2231 citiri
Ponta: Finantarea de 10 miliarde dolari a Chinei este pentru firmele private care "se misca repede"

Linia de credit de 10 miliarde dolari este pusa la dispozitia de China firmelor private din Europa Centrala si de Est care "se misca foarte repede" cu depunerea de proiecte, acestea urmand astfel sa beneficieze de finantare cu garantia statului chinez si dobanda foarte mica, afirma premierul Ponta.

"In loc sa te mai duci la banca, poti sa obtii mult mai usor creditarea", a aratat Ponta la Antena 3.

China este pregatita sa discute cu partile relevante despre modalitatile de a valorifica o serie de canale de finantare considerand ca poate fi valorificata cu succes o linie speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani, in liniile trasate de regulamentele UE, a declarat premierul chinez, marti, la Forumul economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.

Linia de credit a fost anuntata si in primavara anului trecut, la precedenta editie a Forumului economic, de catre premierul chinez din acel moment, Wen Jiabao.

In aprilie 2012, la Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, organizat la Varsovia, Jiabao a anuntat ca China va infiinta o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru proiecte de infrastructura in Europa Centrala si de Est si un fond de 500 milioane dolari pentru investitii in regiune, vizand si o crestere a schimburilor comerciale cu regiunea la 100 miliarde dolari in 2015.

De asemenea, dupa intrevederea prim-ministrului chinez cu premierul roman de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, Guvernul de la Bucuresti anunta ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in principal in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie.

Marti, la Forumul economic China-Europa Centrala si de Est organizat la Bucuresti, conducerea Guvetnului chinez a promis din nou aceeasi linie de credit.

"Incurajam din ce in ce mai multe firme sa foloseasca aceasta linie de credit speciala si de asemenea incurajam institutiile noastre financiare sa infiinteze birouri si sucursale in cealalta zona, toate acestea avand potentialul de a crea o Europa prospera, o Uniune Europeana puternica si un euro puternic. Si, de asemenea, trebuie sa extindem in mod activ si investitiile bilaterale in doua sensuri. China este pregatita sa consolideze cooperarea cu tarile din regiunea dumneavoastra in domeniul drumurilor, porturilor, telecomunicatiilor, energiei nucleare si, de asemenea, al cailor ferate de mare viteza si, de asemenea, in domeniul lansarii proiectelor la scara mare, toate acestea ducand la investitii masive si mai departe la o crestere a schimburilor comerciale.

De asemenea, trebuie sa avem in vedere si canalele de finantare. China este in acest sens pregatita sa discute cu partile relevante despre modalitatile de a valorifica aceste canale si impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura ca, in liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene, vom putea valorifica cu succes linia speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani. Si daca aceste proiecte initiale se vor dovedi a fi de succes, vom extinde aceasta cooperare si speram ca aceste proiecte de mare anvergura si, de asemenea, cooperarea pe plan financiar, desigur in limitele trasate de regulamentele Uniunii Europene vor crea noi zone de cooperare", a spus premierul chinez, Li Keqiang.

El a adaugat ca Guvernul chinez este pregatit sa exploreze posibilitatile de a semna un acord-cadru privind investitiile industriale impreuna cu tarile din regiune pentru a sprijini companiile competente in sensul investitiilor in Europa Centrala si de Est, precum si pentru ideea infiintarii unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#linie credit China, #finantare firme private, #China finantare gratuita firme , #Finantare proiecte