Turismul, printre cele mai riscante sectoare pentru creditare

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 18:10
1362 citiri
Turismul, printre cele mai riscante sectoare pentru creditare

Perceptia bancilor privind riscul de nerambursare a creditului s-a imbunatatit in al doilea trimestru pentru companiile din energie, agricultura si industrie, iar bancile au adaugat pe lista celor mai riscante domenii firmele din turism, alaturi de cele din imobiliare si constructii.

"In functie de dimensiunea companiei, perceptia privind riscul de credit asociat corporatiilor se afla pe un trend descendent pentru al doilea trimestru consecutiv. Din categoria IMM, microintreprinderile sunt in continuare identificate de majoritatea institutiilor de credit (in procent net de circa 50%) ca avand cel mai ridicat grad de risc", se arata intr-un sondaj realizat de BNR la nivelul sistemului bancar din Romania.

Potrivit sondajului, cererea de credite a companiilor la nivel agregat a scazut usor in perioada aprilie-iunie fata de primul trimestru, iar bancile anticipeaza ca in trimestrul trei cererea de finantare s-a mentinut la acelasi nivel.

In structura, cererea de credite pe termen scurt a fost in crestere atat pentru IMM, cat si pentru corporatii. In aceeasi perioada, solicitarile de credite pe termen lung nu au inregistrat schimbari.

Standardele de creditare s-au relaxat in trimestrul al doilea

Standardele de creditare, care implica analiza dosarelor de credit, s-au relaxat in al doilea trimestru, iar aceasta tendinta a urmat si in al treilea trimestru. In ceea ce priveste costul creditarii, bancile au continuat sa aiba un comportament mixt, in sensul ca au relaxat unii indicatori precum spread-ul ratei medii de dobanda fata de ROBOR la o luna, dar au crescut primele pentru creditele considerate mai riscante.

Referitor la creditarea populatiei, standardele de creditare au fost relaxate in trimestrul doi, atat in cazul creditelor de consum, cat si al creditelor ipotecare. Bancile autohtone au o atitudine mai putin restrictiva comparativ cu cele din zona euro, care anticipeaza continuarea inaspririi standardelor.

Se anticipeaza o tendinta de relaxare si in trimestrul al treilea

"Ciclul inaspririlor pare sa se fi incheiat, institutiile de credit anticipand continuarea tendintei de relaxare si in trimestrul trei, cu precadere in cazul creditelor pentru achizitii de locuinte si terenuri", se arata in sondaj.

Relaxarea standardelor de creditare este explicata de catre banci prin intensificarea concurentei din sectorul bancar, ca urmare a cererii modeste de credite din partea populatiei.

Cererea populatiei pentru credite destinate achizitiei de locuinte si terenuri s-a redus usor in trimestrul doi, intrerupand ciclul de cresteri inceput in trimestrul trei al anului trecut. Potrivit sondajului, evolutia nu va continua pe termen scurt, circa 80% dintre banci avand asteptari pozitive in ceea ce priveste cererea din perioada urmatoare.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#turism risc creditare, #sectoare riscante creditare , #Finantare turism