CE este pentru reabilitarea termica, dar locatarii trebuie sa contribuie

Marti, 27 Martie 2012, ora 16:45
2328 citiri
CE este pentru reabilitarea termica, dar locatarii trebuie sa contribuie

Comisia Europeana manifesta deschidere pentru ca banii necheltuiti in programe UE sa fie redistribuiti catre reabilitarea termica a locuintelor, dar este nevoie de o contributie din partea locatarilor, propusa de autoritatile romane la un plafon de 20% din total, afirma ministrul Afacerilor Europene

"Exista deschidere la nivelul Comisiei Europene, dar discutam, in detaliu, conditiile in care se poate face. De exemplu nu se poate aplica aceasta schema fara o contributie a locatarilor. Deci, exista un principiu foarte clar care priveste toate fondurile comunitare si care implica o contributie din partea beneficiarilor, iar beneficiarii, in acest caz, sunt locatarii blocurilor si, atunci, este nevoie de o contributie din partea acestora. Discutam acum care va fi proportia, iar ceea ce am propus este urmatoarea formula: 50% contributie a Uniunii Europene, maximum care poate fi acordat, 30% din partea autoritatilor locale si 20% din partea locatarilor. Se pare ca aceasta schema nu poate fi aplicata pentru Bucuresti, va trebui sa venim cu alta formula pentru Bucuresti, dar sunt lucruri care se discuta", a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a aratat ca este posibil ca oficialii Comisiei Europene (CE) sa accepte realocarea unor bani de la Fondul Social European catre Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru Programul Operational Regional, dar ca exista unele dificultati in negocieri legate de solutiile tehnice care pot fi aplicate.

"De exemplu, Bucurestiul, in mod cert, va avea o formula diferita fata de restul tarii, pentru ca Bucurestiul se afla la un nivel inalt in ceea ce priveste PIB-ul pe locuitor raportat la media europeana si, atunci formula de aplicare a acestei scheme nu va mai putea fi aceeasi ca pentru restul tarii", a spus Orban.

Intrebat de jurnalisti daca ia in calcul sa demisioneze din postul de ministru daca nu reuseste sa ii convinga pe oficialii UE sa realoce fonduri pentru reabilitarea termica a blocurilor, asa cum a afirmat fostul ministru al Dezvoltarii Regionale Elena Udrea intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ministrul Orban a raspuns, zambind, ca in general nu comenteaza nici declaratiile politicienilor romani, nici declaratiile politicienilor straini.

In urma cu doua saptamana, fostul ministru Elena Udrea a declarat, agentiei MEDIAFAX, ca ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ar trebui sa isi dea demisia daca nu va reusi sa convinga Comisia Europeana sa distribuie banii necheltuiti de la alte programe catre reabilitarea termica a locuintelor.

Ea a afirmat ca, in lipsa fondurilor europene, primarii au inceput sa reabiliteze apartamentele gratuit, din motive electorale.

PDL pune accent pe continuarea reabilitarii termice a blocurilor de locuit cu bani europeni, declara in acea perioada purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu.

El a apreciat ca este nevoie de sprijin politic pentru a convinge Comisia Europeana de validitatea acestui proiect.

La inceputul lunii martie, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a declarat ca sansele pentru asigurarea finantarii programului de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene sunt mici.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
De fiecare dată când se apropie aniversarea unui coleg de birou, apare și întrebarea: “Ce să-i luăm?”, pentru care mulți vin cu idei, însă prea puține par unele cu care poți merge la...
#reabilitare termica blocuri, #fonduri UE reabilitare termica , #Finantare UE